Prima pagină » Prezentări » Bios, Coreboot și Libreboot : Informații generale

BIOS, Coreboot și Libreboot : Informații generale

Publicat pe 26 Decembrie 2014 de gnuvideoro în Prezentări


BIOS (Basic Input/Output System) este o componentă de bază a calculatoarelor ce face printre altele, legătura între componentele fizice (aparatura) și sistemul de operare instalat pe mașina respectivă. Cu toate astea BIOS nu este program liber.

Foarte multe aspecte legate de funcționarea BIOS sunt secrete, chiar și modalitatea de înlocuire a acestuia pe majoritatea calculatoarea este un secret și asta din cauza refuzului companiilor producătoare de BIOS de a colabora cu comunitatea.

O altă funcție a BIOS este verificarea componentelor calculatorului la pornirea acestuia. Anumite calculatoare devin inutilizabile dacă este înlocuită una din componente (exemplu : un adaptor pentru rețele fără fir) și nu este recunoscută de BIOS. Într-o astfel de situație utilizatorul poate fi pus în postura în care nu-și mai poate folosi calculatorul deoarece nu poate schimba setările din BIOS.

în cadrul comunității din jurul programelor libere se lucrează de mai mult timp la dezvoltarea unui BIOS liber. Având și această componentă liberă, utilizatorului de calculator i se oferă un control mai mare asupra dispozitivului. Unul din proiectele în cadrul căreia se lucrează la dezvoltarea unui BIOS liber este Coreboot. Coreboot este program liber, disponibil sub licența GPL și are ca sop înlocuirea componentei nelibere pe cât mai multe calculatoare.

Captură foto cu meniul de configurare

La momentul actual Coreboot este compatibil cu peste 230 de plăci de bază, o listă cu acestea fiind disponibilă prin accesarea legăturii de mai jos.

NOTĂ : O parte din plăcile de bază disponibile la legătura de mai sus au nevoie de microcod neliber pentru a funcționa cu Coreboot.

Coreboot servește ca bază și pentru un alt proiect ce are ca scop dezvoltarea unui înlocuitor pentru BIOS și anume Libreboot. Libreboot este o distribuție complet liberă de Coreboot, curățată de microcod neliber. Cu toate că pare a fi o bifurcare a Coreboot, lucrurile nu stau de loc așa. În timp ce Coreboot este un proiect cu dezvoltare continuă înclinat spre dezvoltatori, Libreboot este un proiect orientat spre utilizatorul final, are ca scop realizarea de versiuni stabile, complet libere, gata să fie instalate pe calculatoare.

Gama de aparate compatibile cu Libreboot este mult mai redusă în comparație cu Coreboot, o listă aceste putând fi accesată la adresa de mai jos :

Totuși înlocuirea BIOS cu un alt BIOS fie el și liber, nu este la îndemâna oricui, este recomandat ca această sarcină să fie realizată de o persoană ce deține cunoștințele și experiența necesare. Însă temerarii pot încerca instalarea Libreboot urmând instrucțiunile de pe situl oficial. În primul rând trebuie să vă asigurați că placa dumneavoastră de bază este una compatibilă.

Din fericire există pe piață un calculator disponibil spre cumpărare cu Libreboot gata instalat. Acesta este comercializat chiar de persoana ce se ocupă de proiectul Libreboot, Francis Rowe. Este vorba de un model recondiționat Lenovo ThinkPad X200.

Acest calculator a primit de curând din partea Fundației pentru Programe Libere certificatul „Îți Respectă Libertatea”, fiind al doilea calculator ce primește această recunoaștere.

Acest calculator poate fi comandat din magazinul Gluglug din Anglia. Mai jos este disponibilă o legătură către magazin.

Alte două calculatoare compatibile cu Libreboot sunt Lenovo ThinkPad x60 și Lenovo ThinkPad T60. Acestea două au fost disponibile până de curând în stoc la aceeași companie ce vinde și modelul x200. Din păcate stocul a fost epuizat și nu mai sunt disponibile spre cumpărare.

În oferta magazinului Gluglug a fost introdus de curând și serviciul de instalare Libreboot. Dacă dețineți un calculator compatibil îl puteti trimite la Gluglug pentru a-i fi înlocuit BIOS-ul cu Libreboot. Mai multe detalii despre aceast serviciu puteți citi accesând pagina de mai jos.

Legături utile / sursele articolului

« Pagina anterioară

Abonare

Jurnal - GNUVideo.RO

» Mozilla recomandă utilizatorilor serviciul proprietăresc Pocket | Mai mult...

» DRM în navigatorul Mozilla Firefox - noutăți | Mai mult...

» Cum puteți contribui la o sărbătoare internațională precum Ziua împotriva Gestiunii Digitale a Restricțiilor | Mai mult...

» Proiectul privind modificarea legii comunicațiilor electronice a fost înaintat fără consultare publică | Mai mult...

» Dezvoltarea navigatorului Firefox va fi orientată doar spre siturile securizate | Mai mult...

» Rezumatul atelierului de instalat GNU+Linux organizat de Fundația Ceata (29.04.2015) | Mai mult...

Recomandări

O campanie :

Drepturi de autor © 2014 - 2015 gnuvideo.ro