Prima pagină » Aparate libere

Ce sunt aparatele libere ?

Publicat pe 26 Decembrie 2014 de gnuvideoro în Aparate libere


Aparatele libere sunt aparate care respectă drepturile utilizatorilor de a le folosi, studia, modifica și distribui, așa cum fac programele libere. Aparatele libere pot fi electronice, mecanice, optice sau de orice altă natură. Pentru că aparatele electronice sunt cele mai multe și cele mai folosite în zilele noastre, dar și pentru că majoritatea nu sunt libere, ne concentrăm atenția pe aparatele electronice, fie acestea electrocasnice, aparatură electronică din autovehicule, televizoare, radiouri, imprimante, calculatoare (de birou, portabile sau mobile), accesorii etc.

Nu există o definiție larg adoptată a aparatelor libere, dar proiectul GNUVideo.RO și organizații precum Fundația Ceata consideră a fi libere aparatele care respectă patru libertăți fundamentale ale utilizatorului:

  • Libertatea 0: să folosească aparatul în orice scop.
  • Libertatea 1: să studieze cum funcționează aparatul și să-i aducă modificări.
  • Libertatea 2: să redistribuie aparatele pe care le-a achiziționat.
  • Libertatea 3: să distribuie aparate modificate de el.

Un aparat liber trebuie să funcționeze cu programe libere (trebuie să fie liber atât pilotul (engl. = driver), cât și microcodul (engl. = firmware)) și dacă a fost conceput pe calculator, să fie disponibilă sursa lui într-un format liber, ce poate fi citit și modificat de programe libere și din care poate fi construit aparatul folosind programe libere și alte aparate libere.

Un aparat nu poate fi considerat liber dacă sursa lui nu e disponibilă sub o licență de programe liberă (precum GNU GPL) și dacă schema sa nu este disponbilă sub o licență de cultură liberă (precum CC BY-SA).

Există o serie de restricții care aduc atingere libertăților utilizatorilor de aparate. Astfel, un aparat liber trebuie:

  • să nu-l împiedice pe utilizator să-l studieze și să-i aducă modificări,
  • să nu-l împiedice pe utilizator să instaleze versiuni proprii de programe libere pe el (să nu practice tivoizarea),
  • să nu-l supravegheze (să-l spioneze) pe utilizator,
  • să nu folosească Gestiunea Digitală a Restricțiilor (DRM) (implementată ca program neliber) pentru a controla distribuția de lucrări de cultură și
  • să nu impună brevete de invenție care să interzică sau să limiteze distribuția de aparate.

Subiectul aparatelor libere nu este la fel de dezbătut precum ce al programelor libere. Cele patru libertăți necesare pentru ca un program să fie considerat liber sunt la momentul actual foarte dificil de aplicat și in cazul aparatelor, de cele mai multe ori chiar imposibil.

Un exemplu concret ar fi „libertatea 1” în care este specificat să ți se permită modificarea. În timp ce în cazul programelor de calculator modificarea se poate face având acces la codul sursă, unele aparate nu pot fi modificate deoarece există riscul de a le avaria și de a deveni nefuncționale.

Ce ne trebuie la momentul actual și bineînțeles și în viitor sunt, după cum spune și Richard Stallman, proiecte și scheme de aparate libere astfel încât să ne putem construi singuri aparatele.

Și fabricarea de aparate este dificilă în zilele noastre din cauza costurilor foarte mari de fabricare. Spre exemplu, la momentul actual componente pentru calculatoare pot fi realizate doar în fabrici, acestea fiind singurele ce au echipamentul necesar fabricării.

Însă având în vedere viteza cu care avasează tehnologia este posibil ca în viitor să ne putem fabrica singuri componente și aparate însă ne trebuie neapărat proiecte și scheme libere pentru aparate, aceste fiind un prim pas foarte important.

Pentru a înțelege cât mai bine conceptul de aparate libere vă invit să citiți cele două articole scrise de Richard Stallman în publicația Wired, acestea putând fi acesate dând clic aici și aici și să vizionați prezentarea lui RMS de la conferința Libre Planet în care aduce în discuție și subiectul menționat anterior.

IMPORTANT : Situl Wired conține JavaScript neliber, este recomandat să dezactivați JavaScript înainte de accesare sau să aveți activat în navigator (dacă folosiți Firefox sau un derivat) programul LibreJS.

Ar trebui să respingem total aparatele ce nu sunt considerate libere ?

În opinia mea, răspunsul la această întrebare este la momentul actual, nu. Cel puțin în cazul calculatoarelor deoarece nu am avea ce să mai folosim. Însă este foarte important să le respingem total pe cele care nu funcționează cu programe libere.

Este de asemenea important să cumpărăm aparate ce ne respectă libertatea, o listă cu acestea fiind disponibilă aici, iar dacă dorim să cumpăram un alt aparat să ne documentăm înainte de cumpărarea lui și să vedem gradul de funcționare al acestuia cu programe libere.

O resursă foarte bună o reprezintă proiectul h-node. În cadrul proiectului GNUVideo.RO de lucrează de asemenea la o bază de date cu aparatură ce va fi disponibilă în curând.

Legături utile:

Ultima actualizare a paginii a fost făcută pe 26 Mai 2015

« Pagina anterioară

Abonare

Jurnal - GNUVideo.RO

» Mozilla recomandă utilizatorilor serviciul proprietăresc Pocket | Mai mult...

» DRM în navigatorul Mozilla Firefox - noutăți | Mai mult...

» Cum puteți contribui la o sărbătoare internațională precum Ziua împotriva Gestiunii Digitale a Restricțiilor | Mai mult...

» Proiectul privind modificarea legii comunicațiilor electronice a fost înaintat fără consultare publică | Mai mult...

» Dezvoltarea navigatorului Firefox va fi orientată doar spre siturile securizate | Mai mult...

» Rezumatul atelierului de instalat GNU+Linux organizat de Fundația Ceata (29.04.2015) | Mai mult...

Recomandări

O campanie :

Drepturi de autor © 2014 - 2015 gnuvideo.ro