Buletin de știri nr. 2, Ianuarie 2015


O nouă lună, un nou buletin de știri. De data aceasta trecem în revistă activitatea proiectului GNUVideo.RO din luna ianuarie a acestui an. Legături către toate buletinele publicate sunt disponibile accesând pagina de mai jos.

A fi sau a nu fi supraveghere ?

După cum vă informam într-un articol anterior în luna decembrie a anului trecut legea securității cibernetice trecuse de Parlamentul României, fapt ce a îngrijorat societatea civilă, această lege odată promulgată urma să încalce grav dreptul cetățenilor la viață privată. Legea a fost într-un final contestată iar Curtea Constituțională urma să judece în luna ianuarie obiecția de neconstituționalitate.

Așteptând decizia CCR în luna ianuarie, un atentat în Paris soldat cu mai mulți morți și raniți a dat apă la moară susținătorilor ideii de supraveghere generalizată a cetățenilor. Despre subiectul cu pricina am publicat un articol pe jurnalul GNUVideo.RO, articol pe care vă invit să-l citiți sau să-l recitiți.

Într-un final a venit și decizia Curții Constituționale, pe 21 ianuarie mai exact, și încă o dată decizia a fost favorabilă cetățenilor, CCR concluzionând că legea este neconstituțională în ansamblul ei. Am salutat și de această dată decizia și am scris un scurt articol.

Între timp s-a renunțat și la ideea de supraveghere a conturilor bancare, a fost schimbat și șeful unui serviciu de informații al României. În așteptarea următorului „frate mai mare” mergem înainte și vedem ce s-a mai întâmplat în cadrul comunității.

Cum putem promova programele libere ?

În luna ianuarie a acestui an Fundația pentru Programe Libere a împlinit 30 de ani de activitate și cu această ocazie a lansat un clip video animat și o serie de imagini menite să promoveze programele libere.

Pentru a veni în sprijinul utilizatorilor români, am tradus atât clipul video (în colaborare cu Fundația Ceata) cât și imaginile puse la dispoziție de FSF. Atât clipul video cât și imaginile sunt disponibile accesând legătura de mai jos. Descărcați-le, folosiți-le și nu în ultimul rând distribuiți-le.

Un nou aparat certificat de Fundația pentru Programe Libere

Pe 29 ianuarie, Fundația pentru Programe Libere a anunțat oficial că a acordat certificatul „Îți Respectă Libertatea” unui alt calculator de la Gulglug. Este vorba de modelul Libreboot X200. Pentru mai multe detalii despre aparat vă invit să citiți articolul publicat pe jurnal.

Campanii de informare

Având în vedere că suntem la capitolul aparatură, vreau să menționez că am actualizat paginile campaniei Aparate Libere. Continutul este actualizat cu regularitate pentru a oferi informații cât mai corecte. Mai jos găsiți legături către paginile actualizate.

Am început de asemenea lucrul la un articol/tutorial amplu despre h-node.org, baza de date cu aparate susținută de FSF.

Traduceri

Dacă tot am adus vorba despre h-node.org să continuăm tot cu el. În vara anului trecut am început să traduc în limba română pagini de pe situl cu pricina (sunt foarte multe) iar de ceva timp am terminat de tradus fișierul principal al sitului, ce conține majoritatea propozițiilor. Ieri l-am trimis unuia din administratorii proiectului și sper ca în curând să fie urcat pentru a face o verificare mai bună a traducerilor prin comparație cu paginile în engleză.

În momentul de față sunt mai multe pagini pe h-node.org traduse în limba română, unele complet, unele parțial. O listă cu acestea poate fi vizualizată de profilul meu de pe sit.

Oficial și în rețeaua Freenode

Luna aceasta am lansat și canalul oficial de IRC din rețeaua Freenode al proiectului GNUVideo.RO. Canalul va fi dedicat discuțiilor despre programe libere, aparatură liberă și cultură liberă. În limita timpului și cunoștințelor va fi oferit și suport celor ce vor să folosească programe libere.

Am stabilit și o zi în care ne putem „întâlni” și sta la discuții - în fiecare vineri după orele 20.00. Canalul va fi disponbil bineînțeles în permanență însă în restul zilelor este posibil să nu găsiți foarte multe persoane conectate. Numele canalului îl găsiți mai jos.

  • #gnuvideoro

Concluzie privind activitatea

Puține realizări în comparație cu luna trecută ?

Sentimentul este reciproc. Însă o mare parte din luna ce tocmai a trecut am dedicat-o lucrului la situri : am făcut câteva modificări la aspect, ordine prin codul HTML și CSS și bineînțeles am lucrat la noile proiecte ce vor fi lansate în perioada următoare. În plus se lucrează și la traducerea sitului gnuvideo.ro în limba engleză.

Promovați / susțineți proiectele GNUVideo.RO

GNUVideo.RO este un proiect independent de activism și ca multe alte proiecte independente este susținut din fonduri proprii. În anul ce abia a început sunt în plan lansarea de noi proiecte de importanță pentru utilizatorii de calculator și nu numai dar și dezvoltarea celor deja existente. Dacă aveți posibilitatea de a susține financiar proiectele și campaniile GNUVideo.RO puteți face o donație. Informații despre cum puteți face donații găsiți accesând pagina de la legătura de mai jos.

Și promovarea proiectelor și campaniilor este benefică. Promovându-le, informația poate ajunge la cât mai multe persoane. Cu cât mai multe persoane informate cu atât mai bine.

Buletinul de știri prin poștă electronică

Abonați-vă la GNUVideo.RO pentru a fi înștiințați prin poștă electronică de fiecare dată când este publicat un astfel de buletin.


« Pagina anterioară

Abonare

Ultimele comunicate

Articole scrise de comunitatea românească pe situl gnuvideo.ro | Mai mult...

Ultimele interviuri

Despre votul Comisiei de Afaceri Juridice (JURI) asupra raportului Juliei Reda privind reforma drepturilor de autor | Mai mult...

Despre votul electronic cu Matei Vasile, Asociația pentru Tehnologie și Internet | Mai mult...

Interviu cu echipa proiectului Copy-me.org | Mai mult...

Interviu cu Bogdan Manolea, director executiv ApTI | Mai mult...


© 2013 - 2015 gnuvideo.ro | Găzduit de Fundația Ceata | Planul sitului | Susținere