De ce formate libere ?

În comparație cu formatele proprietărești, închise, redarea formatelor libere nu implică instalarea de programe nelibere asupra cărora utilizatorul nu are control.

Exemplu : Pentru redarea fișierelor audio-video în formate nelibere pe internet este necesară instalarea de programe proprietărești, cum ar fi Adobe Flash.

Citiți mai mult...


"Toți utilizatorii ar trebui să aibă dreptul să folosească calculatorul în libertate. Folosind exclusiv formate libere este un prim pas ce îl pot face pentru a-și câștiga acest drept."

- Tiberiu C. Turbureanu ~ Președinte Fundația Ceata -


Conversie audio-video

Să convertiți fișiere dintr-un format proprietăresc într-unul liber este simplu și se poate face cu programe libere.

Aflați cum !

Vizionare cu HTML5

Mulțumită tehnologiei HTML5 acum se poate reda conținut multimedia pe internet fără a instala Adobe Flash.

Aflați cum !

Acționați! Adoptarea formatelor libere poate fi realizată printr-un efort colaborativ. Implicați-vă urmând cei trei pași de mai jos.

Refuzați formatele nelibere

Este important ca utilizatorii să mențină o atitudine fermă împotriva tehnologiilor restrictive. Este dreptul fiecăruia să folosească ce programe dorește pe calculatorul propriu, neîngrădit de licențele și brevetele impuse de o corporație. Acceptați fișiere doar în formate libere.

Distribuiți fișiere în formate libere

Atunci când partajați fișiere cu alte persoane, fie pe internet, fie pe suport fizic ( CD, DVD, memorii USB, etc. ) asigurați-vă că formatul acestora este liber. Pentru fișierele audio-video recomandăm OGG și WebM iar pentru documente ODF.

Susțineți campaniile de informare

Succesul campaniilor de informare depinde în mare masură de numărul de persoane ce se implică în promovarea acestora. Distribuiți informațiile cu privire la campania #formatelibere pe siturile personale sau pe profilele de pe diverse platforme de socializare.