Tutoriale video


Vizionare cu HTML5

Tutoriale LibreOffice

 

Noutăți


Guvernul Marii Britanii alege formatele libere | Mai mult...

Este important ca utilizatorii să mențină o atitudine fermă împotriva tehnologiilor restrictive. Cu toate astea unele fișiere audio sau video în posesia cărora doriți să intrați sunt disponibile doar în formate nelibere. Acest lucru nu trebuie să vă sperie. Fișierele audio sau video se pot converti ușor iar conversia se poate face cu programe libere.

Mai jos puteți urmări tutoriale cu privire la conversia fișierelor audio și video. Programele folosite sunt Sound Converter pentru fișiere audio și FFmpeg / avconv pentru fișiere video. Programele menționate sunt disponibile în depozitele majorității distribuțiilor de GNU+Linux.

Căutați pachetele soundconverter și ffmpeg în depozitele distribuției pe care o folosiți folosind terminalul sau administratorul de pachete/programe cu interfață grafică și instalați-le.

Instalarea programelor pe distribuții complet libere

În cazul în care folosiți distribuțiile Trisquel 6.0 sau gNewSense instalarea se face în felul următor. Deschideți terminalul și scrieți următoarele comenzi:

sudo apt-get install soundconverter
sudo apt-get install ffmpeg

Important : În ultima versiune a Trisquel, 7.0 Belenos, FFmpeg a fost înlocuit cu avconv. Dacă aveți instalată această versiune pe calculatoarele dumneavoastră, instalați avconv cu următoarea comandă în terminal.

sudo apt-get install libav-tools

Instrucțiuni folosire FFmpeg și avconv

FFmpeg și avconv sunt programe fără interfață grafică. Acestea pot fi folosite cu ajutorul terminalului. Comenzile pentru a efectua conversia video cu cele două programe sunt următoarele.

ffmpeg -i nume_fișier_inițial.mp4 nume_fișier_final.webm
avconv -i nume_fișier_inițial.mp4 nume_fișier_final.webm

nume_fișier_inițial : denumirea fișierului ce doriți să-l convertiți. Acesta trebuie scris obligatoriu cu extensia corespunzătoare (exemplu - .mp4).

nume_fișier_final : denumirea fișierului convertit. Puteți denumi fișierul oricum doriți însă este obligatoriu să specificați atunci când dați comanda de conversie (exemplu - final.webm).

Cu programele FFmpeg și avconv puteți converti fișiere și în alt format video liber cum ar fi OGG Theora. Pentru a face acest lucru schimbați extensia fișierului final .webm cu extensia .ogv.

ffmpeg -i nume_fișier_inițial.mp4 nume_fișier_final.ogv
avconv -i nume_fișier_inițial.mp4 nume_fișier_final.ogv

Tutoriale video

Mai jos sunt disponibile trei tutoriale video în care sunt prezentate instrucțiuni de folosire pentru cele trei programe - Sound Converter, FFmpeg și avconv.

 

Conversie audio cu Sound Converter

Conversie video cu FFmpeg

Conversie video cu avconv

Legături utile

Pentru a citi mai multe informații cu privire la cele trei programe libere prezentate mai sus accesați siturile oficiale ale acestora.