Tutoriale video


Conversie audio - video

Distribuie cu HTML5

Tutoriale LibreOffice

 

Noutăți


Guvernul Marii Britanii alege formatele libere | Mai mult...

ODF ( Open Document Format ) este un format liber, standardizat ISO, pentru documente de tip text, diagrame, prezentări sau calcul tabelar. Folosit la scară mondială acesta este compatibil cu o gamă largă de programe printre care și binecunoscutele suite de birou LibreOffice și Apache OpenOffice.

Utilizatorii de calculator pot citi sau crea fișiere în formatul ODF fără a fi nevoiți să accepte termenii și condițiile impuse de licențele restrictive ale unei corporații. De asemenea programatorii pot scrie aplicații compatibile cu formatul ODF fără a fi restricționați de licențe sau brevete.

Fișierele în formatul ODF pot fi ușor recunoscute aceastea având următoarele extensii :

  • odt pentru documente ce conțin text
  • ods pentru foi de calcul
  • odp pentru prezentări
  • odg pentru grafică
  • odf pentru formule și ecuații matematice
  • odb pentru baze de date orientate pe obiecte

Un alt avantaj al formatelor libere este eliminarea riscului de incompatibilitate între fișiere create cu versiuni diferite ale aceluiași program.

Exemplu de incompatibilitate : Utilizatorii versiunii 2003 a suitei de birou proprietărești Microsoft Office nu pot deschide fișiere create cu o versiune mai recentă ( 2007, 2010, etc. ) a aceleiași suite. Din acest motiv utilizatorii sunt puși în postura neplăcută de a plăti o anumită sumă de bani pentru o versiune nouă sau de a descărca fără acord versiunea respectivă de pe diverse situri neautorizate de Microsoft.

Promovați formatele libere

Folosirea formatelor libere este una dintre cele mai simple și eficiente metode a apărare a acestora.

Fiecare dintre noi poate contribui la adoptarea formatului ODF pe o scară cât mai largă folosindu-l și promovându-l în cercul de prieteni, acasă sau la serviciu.

Dacă dețineți unul sau mai multe situri pe internet sau dacă aveți un cont pe o rețea socială descărcați pachetul nostru de panouri publicitare și distribuiți-l pe paginile administrate de voi. În felul acesta vizitatorii vor afla că sunteți susținători ai formatelor libere.

Programe libere compatibile cu formatul ODF

Înlocuiți suitele de birou nelibere de la Microsoft ( MS Office ) sau de la Apple ( iWork ). Descărcați și instalați una din suitele de birou enumerate mai jos. Recomandarea noastră este LibreOffice.

Învățați să lucrați cu LibreOffice

LibreOffice este la momentul actual cea mai populară suită de birou liberă. Pentru a vă familiariza cu această suită de birou vă recomandăm să vizionați tutorialele video preluate de la proiectul linuxvideo.ro (proiect stopat).

Respingeți documentele în formate nelibere într-un mod politicos

Este de asemenea foarte important să respingeți fișierele în formate nelibere și programele cu care sunt create acestea. Refuzându-le transmiteți un mesaj puternic corporațiilor ce încearcă să impună propriile formate învăluite în licențe restrictive și brevete. Mai jos sunt enumerate câteva metode prin care poți refuza politicos formatele nelibere :

1. Atunci când primiți prin poștă electronică un fișier cu extensie specifică MS Office sau Apple iWork răspundeți folosind unul din mesajele de mai jos :

Vă mulțumesc pentru mesajul transmis. Din păcate formatul documentului atașat este neliber. Pentru a promova standardele deschise eu folosesc formatul ODF pentru documente. Accesați situl www.formatelibere.info pentru a afla mai multe despre acest format.

Din păcate mi-ați trimis un fișier cu un format pe care refuz să-l folosesc. Vă rog să-mi retransmiteți fișierul în formatul liber ODF. Accesați situl www.formatelibere.info pentru a afla mai multe despre acest format.

Îmi puteți retransmite atașamentul în formatul liber ODF ? Refuz să accept fișiere în formate Microsoft sau Apple deoarece sunt proprietărești și nu respectă libertatea utilizatorilor. Pentru a afla mai multe informații despre formatul ODF accesați situl www.formatelibere.info.

2. Adaugă în semnătura adresei tale de poștă electronică următorul mesaj

Vă rog să nu-mi trimiteți fișiere în formate Microsoft sau Apple. Folosiți în schimb formatul liber ODF.

Resurse

Situl oficial al proiectului ODF - Open Document Format este www.opendocumentformat.org.

Accesați situl oficial al Zilei Libertății Documentelor www.documentfreedom.org/.


IMPORTANT : Cu toate că au fost furnizate legaturi către programe libere ce pot fi instalate și pe sistemele de operare Windows și Mac OSX, proiectul GNUVideo.RO nu recomandă sub nici o formă utilizarea acestor sisteme deoarece sunt nelibere și nu respectă libertatea utilizatorilor.