Tutoriale video


Conversie audio - video

Distribuie cu HTML5

Tutoriale LibreOffice

 

Noutăți


Guvernul Marii Britanii alege formatele libere | Mai mult...

PNG (Portable Network Graphics) este un format pentru imagini, standardizat ISO, a cărui dezvoltare a început în anul 1995 și care s-a dorit a fi un înlocuitor pentru formatul GIF, un format brevetat. Denumirea inițială propusă pentru acest format a fost PING care este un acronim pentru Ping Is Not GIF.

Portable Network Graphics se traduce în limba română ca Grafică Portabilă pentru Rețea.

Fișierele PNG sunt ușor de recunoscut acestea având extensiile .png sau .PNG.

Specificațiile formatului PNG sunt disponibile liber pe situl organizației World Wide Web Consortium.

Având acces la informații despre format dezvoltatorii de programe pot :

  • scrie programe compatibile cu acest format
  • pot implementa suport pentru PNG într-un program deja existent
  • pot face conversia unei imagini dintr-n alt format în formatul PNG

Fișierele în formatul PNG pot fi deschise de orice program pentru vizualizare/editare imagini, utilizatorii nefiind forțați să instaleze un program anume.

Legături utile


SVG (Scalable Vector Graphics) este un format vectorial liber pentru imagini 2D bazat pe XML. Este un format standardizat ISO, dezvoltat de către organizația World Wide Consortium începând cu anul 1999, specificațiile acestuia fiind disponibile accesând legătura de mai jos.

Scalable Vector Graphics se traduce în limba română ca Grafică Scalabilă Vectorială.

Spre deosebire de formatul PNG, SVG are suport și pentru animații.

Fișierele în formatul SVG pot fi recunoscute după extensille acestora și anume .svg sau .svgz.

Fișierele SVG pot fi deschise atât cu programe de vizualizare/editare imagini cât și cu navigatoare de internet. Recomandarea noastră pentru editarea acestui tip de fișiere este programul liber Inkscape. Pentru a instala Inkscape pe calculatorul dumneavoastră accesați una din legăturile de mai jos în funcție de sistemul de operare folosit.

- GNU/Linux

Inkscape este disponibil în depozitele majorității distribuțiilor de GNU+Linux. Este indicat să instalați versiunea disponibilă în depozite. Inkscape este disponibil spre descărcare și pe situl oficial.

- Windows

- Mac OSX

Legături utile


IMPORTANT : Cu toate că au fost furnizate legaturi către programe libere ce pot fi instalate și pe sistemele de operare Windows și Mac OSX, proiectul GNUVideo.RO nu recomandă sub nici o formă utilizarea acestor sisteme deoarece sunt nelibere și nu respectă libertatea utilizatorilor.