Tutoriale video


Conversie audio - video

Distribuie cu HTML5

Tutoriale LibreOffice

 

Noutăți


Guvernul Marii Britanii alege formatele libere | Mai mult...

WebM este un format / container audio-video liber creat special pentru redarea clipurilor pe internet cu HTML5. Codecurile folosite la momentul actual de WebM sunt VP8 pentru video și Vorbis pentru audio.

Fișierele WebM sunt ușor de recunoscut acestea având extensia .webm.

Un mare avantaj al fișierelor WebM este acela că pot fi redate pe internet fără a fi necesară instalarea pe calculatoare a programului neliber Adobe Flash.

Redarea fișierelor WebM

Fișierele WebM pot fi redate cu următoarele navigatoare :

 • Navigatoare libere

  • Abrowser
  • GNU IceCat
  • Firefox 4+
  • Iceweasel
  • Midori
   
 • Navigatoare nelibere

  • Google Chrome 6+
  • Opera 10.60+
  • Internet Explorer 9+ (necesită componente adiționale)

Recomandările noastre în ceea ce privește navigatorul sunt Abrowser și GNU IceCat. Firefox, Iceweasel și Midori sunt programe libere însă acceptă și recomandă module nelibere.

Fișierele WebM pot fi de asemenea redate și local pe calculatorul propriu folosind un program de redare video. Recomandarea noastră este programul liber pentru redare multimedia, VLC.

VLC este un program multiplatformă, asta însemnând că este disponibil pentru mai multe sisteme de operare. Pentru a descărca VLC accesați legăturile de mai jos în funcție de sistemul de operare folosit :

- GNU/Linux

VLC este disponibil în depozite, pe majoritatea distribuțiilor de GNU+Linux, pe unele chiar preinstalat. Dacă nu aveți deja instalat VLC pe distribuția voastră folosiți administratorul de pachete / programe pentru a-l instala. VLC este disponibil spre descărcare și pe situl oficial.

- Windows

- Mac OSX


OGG este un format / container audio-video liber întreținut de organizația Xiph.Org Foundation ( Fundația Xiph.Org ). Codecurile folosite cu acest container sunt Theora pentru video și Vorbis, Opus și Speex pentru audio.

Fisierele OGG Theora sunt ușor de recunoscut, acestea având extensia .ogv.

Formatul OGG Theora este favorabil programelor libere, acesta nefiind restricționat de licențele sau brevetele impuse de o corporație, iar redarea nu implică instalarea de programe nelibere.

Redarea fișierelor OGG

Fișierele OGG Theora pot fi redate cu majoritatea programelor de redare multimedia. Câteva exemple : GNOME Player, Totem Player, VLC, Dragon Player, Kaffeine etc. Recomandarea noastră este VLC. Mai multe informații privind instalarea acestui program găsiți mai sus în descrierea containerului WebM.


IMPORTANT : Cu toate că au fost furnizate legaturi către programe libere ce pot fi instalate și pe sistemele de operare Windows și Mac OSX, proiectul GNUVideo.RO nu recomandă sub nici o formă utilizarea acestor sisteme deoarece sunt nelibere și nu respectă libertatea utilizatorilor.