Atentatul din Paris, pretext pentru supraveghere în România


În urmă cu trei zile, pe 7 ianuarie 2015, s-a petrecut un grav atentat asupra unei publicații din capitala Franței. În urma acestui incident mai mulți oameni și-au pierdut viața iar alții fost răniți. În timp ce aproape întreg mapamondul regretă cele întâmplate unii oamenii din administrația românească folosesc acest incident ca pretext pentru a repune pe ordinea de zi măsuri de supraveghere gneralizată ce pot încălca drepul cetățenilor la viață privată.

Pe 8 ianuarie Ministerul pentru Societate Informațională a convocat în regim de urgență un grup interinstituțional pentru a discuta pe tema reținerii datelor generate sau prelucrate de către furnizorii de servicii de comunicaţii. Mai jos puteți citi o parte din comunicatul ministerului.

În contextul ultimelor ameninţări din Statele Membre UE şi al recentului atentat cu caracter terorist din Franţa, Ministerul pentru Societatea Informaţională convoacă astăzi, 8 ianuarie 2015, în regim de urgenţă, grupul de lucru interinstituţional pentru analiza efectelor concrete în plan naţional ale hotărârii preliminare pronunţată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene privind Directiva 2006/24/CE privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice destinate publicului şi de modificare a Directivei 2002/58/CE şi ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 440 din 8 iulie 2014.

Întregul comunicat cât și alte informații despre grupul interinstituțional puteți citi accesând legătura de mai jos.

În timp ce un politician de seamă din Franța, președinte al Adunării Naționale declară că actuala legislație franceză pentru lupta împotriva terorismului este suficientă și respinge ideea unei legislații dictate de emoție, în România se dorește analizarea deciziei CCR în regim de urgență.

Analizarea în regim de urgență a deciziei Curții Constituționale cu privire la legea stocării datelor de trafic este o măsură aberantă și o dovadă în plus că ideea de supraveghere generalizată a cetățenilor nu a dispărut și nu va dispărea prea curând.

Decizia de respingere a legii 82/2012 datează din luna iulie a anului trecut. Discutarea acestei decizii în regim de urgență reprezintă folosirea tragediei din Franța ca pretext pentru propulsarea unor „măsuri de securitate” ce pot încălca un drept fundamental al fiecărui cetățean, dreptul la viață privată.

Conform articolului 115, alin. (6) din constituția României ordonanțele de urgență nu trebuie să afecteze drepturile și libertățile fundamentale.

Ordonanțele de ugență nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituționale, nu pot afecta regimul instituțiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertățile, îndatoririle prevăzute de Constituție, drepturile electorale și nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în propritate publică.

Conform spuselor procurorului general Tiberiu Nițu, nu doar legea retenției datelor ar fi un instrument de luptă împotriva terorismului ci și legea cartelelor preplătite. Franța (nu România), statul afectat de atacul terorist „beneficiază” de legi de combatere a terorismului, inclusiv de păstrare a datelor de trafic sau de înregistrare a cartelelor preplătite dar cu toate astea întâmplări regretabile se petrec.

O mare parte din vină pentru propunerea de astfel de măsuri o poartă și o mare parte a presei din România, fascinată de astfel de cazuri, dornică de audiență, ce a creat mai multă vâlvă decât era cazul în jurul acestui subiect. Zilnic se petrec tragedii și nu numai din cauza terorisului și nu primesc atâta atenție.

O tragedie nu trebuie să reprezinte pretext pentru îngrădirea drepturilor și ocolirea unor decizii ale Curți Contituționale.

NOTĂ : În cadrul acestui articol au fost furnizate mai multe legături către situri ce pot conține javascript neliber. Este recomandată blocarea acestuia.


« Pagina anterioară

Supravegherea din nou în prim plan - Sistemul Informatic Integrat de Evidență a Turiștilor | Mai mult...

Despre supraveghere : Monica Macovei | Mai mult...

CCR : Legea securității cibernetice este neconstituțională | Mai mult...

Legea securității cibernetice atacată la CCR de către liberali | Mai mult...

Declarația unui senator cu privire la legea securității cibernetice : Nimeni nu a știut ce votează | Mai mult...

Legea securității cibernetice a fost votată de Senatul României | Mai mult...

Măsuri de supraveghere a conturilor bancare, propuse de Ministerul Finanțelor | Mai mult...


© 2013 - 2015 gnuvideo.ro | Găzduit de Fundația Ceata | Planul sitului | Susținere