Compania VMware Global Inc. dată în judecată pentru încalcarea licenței GPL


În urmă cu câteva zile, pe 5 martie 2015, Christoph Hellwig, unul dintre dezvoltatorii de seamă ai nucleului Linux, a acționat în instanță compania VMware Global Inc. pentru încalcarea licenței GPL v2. Acțiunea acestuia este susținută de organizația Software Freedom Conservacy al cărei membru este și Hellwig.

Contribuțiile lui Hellwig la nucleul Linux sunt disponibile sub licența GPL v2. VMware, la fel ca oricine altcineva, este liberă să folosească, să modifice și să redistribuie programe disponibile sub licența GPL, însă trebuie să distribuie și versiuni derivate sub aceleași condiții. Textul versiunii 2 a licenței GPL este disponibil accesând legătura de mai jos.

Din informațiile oferite de Software Freedom Conservancy, compania VMware a folosit porțiuni din codul scris de Hellwig pentru nucleul Linux într-un program propriu, vmkernel, program distribuit însă sub o licență proprietărească încălcând astfel prevederile licenței GPL.

Încă din 2012 Software Freedom Conservancy și Cristoph Hellwig încearcă să rezolve pe o cale amiabilă această situație însă s-au lovit de fiecare dată de lipsa de cooperare a companiei VMware. Ca atare compania a fost acționată în justiție.

Pe situl oficial al SFC este disponibilă și o pagină dedicată cazului mai sus prezentat, unde cei interesați pot afla mai multe informații. Pagina poate fi accesată dând clic pe legătura de mai jos.

Este neplăcut că trebuie să se ajungă la procese în justiție în astfel de cazuri însă consider că demersul este unul corect având în vedere că VMware nu a dorit să coopereze. Această acțiune trebuie susținută deoarece este important ca firme precum VMware să fie învățate o lecție și să nu creadă că pot încălca termenii și condițiile unei licențe fără să suporte consecințe.

Cei ce doresc să sustină eforturile SFC de impunere a prevederilor licenței GPL pot contribui cu o donație în contul organizației. Pagina de donații poate fi accesată dând clic pe legătura de mai jos.

Sursele articolului


« Pagina anterioară

Fundația pentru Programe Libere împlinește 30 de activitate | Mai mult...

Noutăți despre inițiativa Let's Encrypt | Mai mult...

Premierul Marii Britanii, David Cameron, dorește interzicerea criptografiei | Mai mult...

Reforma drepturilor de autor în Uniunea Europeană | Mai mult...

Cum puteți contribui la o sărbătoare internațională precum Ziua împotriva Gestiunii Digitale a Restricțiilor | Mai mult...

Consiliul Drepturilor Omului al Națiunilor Unite a desemnat un raportor special pe dreptul la viață privată | Mai mult...

Promovarea programelor libere | Mai mult...

Campania de strângere fonduri a Fundației pentru Programe Libere | Mai mult...


© 2013 - 2015 gnuvideo.ro | Găzduit de Fundația Ceata | Planul sitului | Susținere