De la HTTP la HTTPS cu Let's Encrypt


Ieri, 18 noiembrie 2014, organizația Electronic Frontier Foundation (Fundația Frontiera Electronică) a anunțat pe situl oficial o inițiativă de înființare a unei autorități pentru emiterea de certificate de securitate. La această inițiativă, alături de EFF participă și alte companii și organizații și aici enumerăm : Mozilla, Cisco, Akamai, IdenTrust și Universitatea din Michigan. Scopul acestei inițiative este de a ușura tranziția de la protocolul HTTP la HTTPS.

Deși HTTP este un protocol folosit cu succes de foarte mult timp, este destul de nesigur, mai ales în zilele noastre când supravegherea traficului pe internet a devenit obiectul muncii pentru diferite instituții.

Nici HTTPS nu este lipsit de vulnerabilități, însă este un pas mare în față, reprezintă o îmbunătățire majoră și este momentul să privim către un viitor unde fiecare sit folosește protocolul HTTPS, spun organizațiile din spatele viitoarei autorități de certificare.

Numele noi autorități de certificare va fi Let's Encrypt (Să criptăm) iar lansarea oficială va avea loc în vara anului 2015.

Certificatele emise de Let's Encrypt nu vor costa nici un ban, vor fi ușor de instalat și nu vor fi probleme în recunoașterea acestora de către navigatoarele de internet. Avertizarea din imaginea de mai jos este destul de des întâlnită în cazul folosirii anumitor certificate de securitate gratuite iar mulți utilizatori de internet renunță în a mai vizita un sit dacă le sunt afișate avertismente precum cel de mai jos la accesarea acestuia.

Mai jos puteți viziona un scurt tutorial în limba engleză în care este prezentată o scurtă demonstrație. Atât înregistrarea de mai jos cât și imaginea de deasupra sunt disponibile sub licența Creative Commons - Atribuire 3.0.După părerea mea Let's Encrypt este o inițiativă binevenită, necesară în zilele noastre. Pe măsură ce voi afla mai multe detalii cu privire la acest proiect le voi publica în continuarea acestui articol.

Sursa articolului :


« Pagina anterioară

Fundația pentru Programe Libere împlinește 30 de activitate | Mai mult...

Noutăți despre inițiativa Let's Encrypt | Mai mult...

Premierul Marii Britanii, David Cameron, dorește interzicerea criptografiei | Mai mult...

Reforma drepturilor de autor în Uniunea Europeană | Mai mult...

Cum puteți contribui la o sărbătoare internațională precum Ziua împotriva Gestiunii Digitale a Restricțiilor | Mai mult...

Consiliul Drepturilor Omului al Națiunilor Unite a desemnat un raportor special pe dreptul la viață privată | Mai mult...

Compania VMware Global Inc. dată în judecată pentru încalcarea licenței GPL | Mai mult...

Promovarea programelor libere | Mai mult...


© 2013 - 2015 gnuvideo.ro | Găzduit de Fundația Ceata | Planul sitului | Susținere