Despre supraveghere : Monica Macovei


Supravegherea, retinerea datelor sau a metadatelor sunt, se pare, idei bine înrădăcinate care sunt aduse în discuție cu regularitate și exploatate de presă deoarece produc audiență. Despre cele menționate anterior am vorbit și pe jurnalul proiectului GNUVideo.RO și se pare că va mai fi de vorbit și de acum înainte.

În jurul celor trei legi ale supravegherii propuse până acum în România și picate, s-a creat destul de multă vâlvă, foarte mulți grăbindu-se să „explice” cetățenilor de ar fi bine să avem astfel de legi. Ca urmare consider că este benefic să analizăm declarațiile persoanelor publice cu privire la astfel de propuneri legislative.

Voi începe seria de articole analizând spusele doamnei europarlamentar Monica Macovei, din cadrul unui interviu acordat publicației *gândul.info vinerea trecută.

Din păcate nu pot să public și înregistrarea video în acest articol deoarece este restricționată de legea drepturilor de autor, însă la finalul articolul găsiți o legătură către clipul video pentru a-l viziona.

În peste 90% din tările democrate ale lumii nu îți cumperi cartelă pre-pay fără buletin de identitate și copie pașaport.
Fiul meu a stat o lună în Belgia și și-a luat evident abonament cu pașaport, copie pașaport.

Da ați citit bine, buletin de identitate și copie a pașaportului, nu una ori cealaltă, ci ambele. Din afirmația doamnei Macovei înțelegem că dacă nu ai pașaport nu-ți poți cumpăra cartelă preplătită.

În continuare doamna Macovei dă și un exemplu, fiul dânsei a trebuit să prezinte pașaport/copie pașaport pentru un abonament în Belgia. Atenție, abonament nu cartelă preplătită. Să prezinți un act de identitate operatorului de telefonie pentru încheierea unui contract este necesar deoarece operatorul are nevoie de datele personale ale clienților pentru a le trimite factura de plată. Și în România este necesar să prezinți un act de identitate pentru un abonament la oricare dintre operatorii de telefonie mobilă.

Nu pot să mă duc într-o cafenea, în aeroport sau în oricare alt loc public, care are wireless și să mă conectez fără să să-mi dau o adresă de mail sau un număr de telefon.

Doamna Macovei se pare că nu are o problemă în a oferi adresa personală de poștă electronică sau numărul de telefon pentru a se putea conecta la internet însă a uitat să explice telespectatorilor următoarele.

  • cum poate verifica persoana de la cafenea/aeroport/loc public care îți dă parola de la rețeaua fără fir că adresa de poștă electronică ce i-o oferi este reală
  • ce lege o poate împiedica pe persoana căreia îi ofer adresa de poștă electronică sau numărul de telefon să dea altora aceste date

O lege care va obliga oamenii să ofere informații personale în locurile enumerate mai sus ar fi inutilă pentru că nu se poate verifica corectitudinea informațiilor oferite, dar ar fi totodată și periculoasă deoarece date de contact cum sunt adresa de poștă electronică și numărul de telefon pot ajunge pe mâini necunoscute, asta în cazul în care sunt oferite datele adevărate. Practic doamna Macovei ne spune să avem încredere în toți angajații unor localuri unde ne conectăm la internet.

Nu e normal să poți să cumperi cartele preplătite unde nu-ți dai nimic, nu ști cine ești, nu dai nici o dată despre tine, de la orice chioșc. Nu-i normal. Trebuie să le cumperi doar de la Vodafone, Cosmote, Orange, adică de la companii de telefonie și să-ți dai un act de identitate, trebuie să-ți dai un act de identitate astfel devenim paradisul infractorilor și chiar al teroriștilor fiindcă toți vor veni să cumpere cartele telefonice și preplătite și telefoane de la noi și își vor desfășura activitatea de aici sau pleacă cu ele, asta se va întâmpla.

Că vor veni mulți infractori sau chiar teroriști în România să cumpere cartele preplătite este doar o presupunere a domnei Macovei, nu o poate proba în acest moment, dovadă că nu a oferit nici o informație în acest sens. Dacă are totuși dovezi ar trebui să le prezinte autorităților. De asemenea doamna europarlamentar a omis să spună de unde știe că infractorii sau teroriștii își pun la cale operațiunile folosind telefoane. Cumva planuri se fac doar la telefon ?

Conținutul mailului să fie citit numai cu autorizație de la judecător.
Mai avem și listingul, adică cu cine am vorbit eu Monica, în cinci ore sau trei zile și acolo ai numai numărul și al cui e numărul.

Traducând din romgleză în română descoperim că doamnei Macovei i se pare absolut normal să ne fie citite atât convorbirile cât și metadatele dar bineînțeles doar cu autorizație de la judecător. Însă interceptarea datelor, stocarea și prelucrarea lor cum să se facă, tot cu autorizație sau fără?

Să se știe când am vorbit, cu cine am vorbit și cât timp înseamnă să fie creat un profil al fiecărui cetățean și să fie stocat într-o bază de date. Conform dezvăluirilor lui Edward Snowden astfel de acțiuni erau intreprinse de Agenția de Securitate Națională a SUA. Astfel de practici nu au legătură cu democrația, mai degrabă cu totalitarismul.

O astfel de lege este în contradicție cu Constituția României, ne-a confirmat acest lucru chiar CCR prin deciziile date în cazul celor trei legi ale supravegherii.

Nu e greu de identificat, dar și pe Google putem afla asta singuri, cui aparține un număr. Poate nu în toate cazurile.

În continuare doamna Macovei ne spune că putem afla ale cui sunt anumite numere de telefon (probabil numere cu abonament) folosind motorul de căutare de la Google și nu cred că a făcut referire la numere publice. Serios ?

Probabil că nu și-a dat seama, însă afirmația doamnei Macovei este periculoasă, se poate cultiva teama în rândul cetățenilor spunând că se pot afla numere de telefon folosind un motor de căutare. Sau poate că ar trebui monitorizat și traficul prin motorul de căutare de la Google, nu ?

Pentru a vedea cine caută numere de telefon, bineînțeles.

Dacă ai un terorist sau unul dintr-o rețea care ajută teroriștii și care traversează într-o zi cinci țări.

Am lăsat cea mai interesantă afirmație pentru finalul articolului. Un om care traversează într-o zi cinci țări. Cu ce mijloc de transport și când mai are timp să pună la cale infracțiuni la telefon ?

Aș dori totuși ca doamna Macovei să țină cont de un lucru atunci când face astfel de declarații publice. Atentate teroriste s-au petrecut din nefericire în țări unde se cumpără cartele de telefon cu buletinul (Franța) și unde s-a practicat sau încă se practică supravegherea pe care doamna europarlamentar o consideră benefică (SUA). La ce au fost de folos ?

Poate doamna Macovei ne va răspunde la cele de mai sus într-un viitor interviu însă până atunci a reușit un sigur lucru, să țină un discurs tipic de politician. A încercat să ne explice ceva fără se ne spună nimic concret însă a spus-o în așa fel încât a vrut să pară că știe ce spune.

Legătura către înregistrarea video

*Legătura de mai sus duce către o pagină ce contine Javascript neliber. Este recomandat să dezactivați Javascript înainte de accesare.


« Pagina anterioară

Supravegherea din nou în prim plan - Sistemul Informatic Integrat de Evidență a Turiștilor | Mai mult...

Atentatul din Paris pretext pentru supraveghere în România | Mai mult...

Legea securității cibernetice atacată la CCR de către liberali | Mai mult...

Declarația unui senator cu privire la legea securității cibernetice : Nimeni nu a știut ce votează | Mai mult...

Legea securității cibernetice a fost votată de Senatul României | Mai mult...

Măsuri de supraveghere a conturilor bancare, propuse de Ministerul Finanțelor | Mai mult...

Legea privind înregistrarea utilizatorilor de cartele preplătire și rețele fără fir considerată neconstituțională de către CCR | Mai mult...


© 2013 - 2015 gnuvideo.ro | Găzduit de Fundația Ceata | Planul sitului | Susținere