Despre votul electronic cu Matei Vasile, Asociația pentru Tehnologie și Internet


Nu cred că mai există la ora actuală român care să nu știe de felul în care au fost organizate alegerile pentru desemnarea președintelui în luna noiembrie a anului trecut în diaspora. Organizarea a fost jalnică, majoritatea suntem de acord cu asta. Un număr foarte mare de români au stat ore întregi la cozi pentru a vota, în condiții meteo nefavorabile și nu au reușit să-și exercite acest drept.

În urma evenimentelor nefericite concluzia a fost și încă este una singură - trebuiesc luate măsuri pentru ca situația cu pricina să nu se mai repete.

Una dintre așa zisele soluții propuse de unii politicieni a fost votul electronic. La prima vedere sună bine, votăm din confortul propriei locuințe, nu mai stăm la cozi, toate bune și frumoase până aici.

Numai că de fapt, nu toate-s bune și frumoase. Lăsând la o parte costurile dezvoltării și implementării unui sistem de vot electronic și procesul de instruire al celor implicați în buna desfășurare a procesului de vot, trebuie în primul rând să fie asigurate următoarele : securitatea sistemului, buna funcționare din punct de vedere tehnic și nu în ultimul rând secretul votului.

Și cum ai noștrii politicieni nu prea se pricep la nimic mă îndoiesc că au luat în calcul aspectele enumerate mai sus. Probabil că nici nu au avut timp, trebuiau să profite imediat de situația dezastruoasă de la tururile de scrutin.

Citind pe internet reacții ale oamenilor cu privire la votul electronic am fost surprins să văd că mulți rezonează cu această idee. Însă nu-i condamn pentru că nu e cazul. Consider că sentimentul de solidaritate cu diaspora și lipsa de informare sunt factorii principali pentru „votul de încredere” oferit acestei propuneri.

Președintele a fost ales, timpul a trecut, despre vot electronic se discută, s-a înaintat și un proiect de lege în acest sens (înaintat de partidul M10).

Înainte de lua în calcul crearea cadrului legal privind votul electronic consider că este foarte important să înțelegem ce este votul electronic și ce implică un sistem de vot electronic. O spun cu toată convingerea că răspunsurile le poate oferi doar societatea civilă, nicidecum clasa politică.

Pentru acest prim articol despre vot electronic am stat de vorbă cu Matei Vasile, programator și membru al Asociației pentru Tehnologie și Internet, organizație care a studiat atent subiectul votului electronic și care a organizat și o dezbatere pe această temă.


Despre votul electronic - Partea I

Despre votul electronic - Partea a II-a


În continuarea acestui articol vă pun la dispoziție câteva legături către articole și studii în care este dezbătut subiectul votului electronic și din care puteți afla mai multe despre problemele de ordin tehnic și de securitate ale diferitelor sisteme de vot electronic.

Ce este votul electronic și care sunt țările ce au implementat și folosit la nivel național sisteme de vot electronic

Riscuri de ordin tehnic și de securitate ale sistemelor de vot electronic

Concluzii în urma dezbaterilor pe tema votului electronic în România

Țări care au implementat un sistem de vot electronic și care au renunțat ulterior la această modalitate de vot

Articole în limba engleză despre vot electronic scrise de Matei Vasile

În final vreau să menționez că vor mai fi publicate și alte articole despre votul electronic pe jurnalul GNUVideo.RO. Pentru a fi însțiințați prin poștă electronică de fiecare dată când sunt publicate noi articole vă invit să vă abonați.


« Pagina anterioară

Despre votul Comisiei de Afaceri Juridice (JURI) asupra raportului Juliei Reda privind reforma drepturilor de autor | Mai mult...

Interviu cu echipa proiectului Copy-me.org | Mai mult...

Interviu cu Bogdan Manolea, director executiv ApTI | Mai mult...

Activism pentru programe libere în România : Proiectul Ceata partea 2 | Mai mult...

Activism pentru programe libere în România : Proiectul Ceata partea 1 | Mai mult...

Interviu cu Matias A. Fonzo ~ dezvoltatorul proiectului Dragora GNU/Linux-libre | Mai mult...


© 2013 - 2015 gnuvideo.ro | Găzduit de Fundația Ceata | Planul sitului | Susținere

-->