Dezvoltarea navigatorului Firefox va fi orientată doar spre siturile securizate


În urmă cu trei zile Mozilla a anunțat pe jurnalul oficial intenția de a nu mai oferi acces la noi funcționalități ale navigatorului Firefox siturilor nesecurizate (http în loc de https).

Încă nu a fost stabilită data de la care noi funcționalități din Firefox vor fi disponibile doar pentru siturile cu securizare însă se pare că decizia este bătută în cuie. De asemenea Mozilla ne spune și că întreruperea accesului la noi funcționalități va fi făcută treptat.

Vestea a fost primită cu încredere de o parte a comunității din jurul navigatorului Firefox însă foarte mulți utilizatori și-au exprimat dezacordul cu privire la această decizie. Păreri pro și mai mult contra pot fi citite pe rubrica de comentarii a articolului în care a fost făcut anunțul.

Pe lângă articolul cu pricina Mozilla pune la dispoziția comunității și o listă cu întrebări și răspunsuri bazată probabil pe comentariile primite în urma anunțului.

După părerea mea decizia Mozilla poate reprezenta o sabie cu două tăișuri, din următoarele motive :

1. Trecerea de la http la https reprezintă un pas în plus privind siguranța pe internet și începând cu vara acestui an Mozilla împreună cu alte organizații vor lansa oficial o autoritate de certificare ce va oferi certificate TLS gratuit. Însă a ajuta la trecerea de la HTTP la HTTPS este una iar a forța această tranziție este cu totul altceva.

2. Având în vedere că noi funcționalități nu vor mai fi disponibile pentru situri fără securizare TLS există posibilitatea ca unele dintre acestea să nu mai fie afișate corect iar acest fapt poate împinge utilizatorii să aleagă un alt navigator, poate unul proprietăresc.

Și în prezent există autorități ce certificare ce oferă gratuit certificate TLS însă nu toate sunt de încredere.

De asemenea setarea certificatului nu este la îndemâna tuturor deținătorilor de situri, mulți neavând cunoștințele necesare.

Poate că ar fi fost mai inspirat ca Mozilla să ia această decizie după lansarea autorității de certificare ce va oferi gratuit certificatele TLS și după ce o mare parte din siturile de pe internet ar fi făcut trecerea de la HTTP la HTTPS.

Totuși având în vedere că nu a fost stabilită o dată de la care se va renunța la suportul pentru siturile nesecurizate, probabil vor mai trece câteva luni, poate mai mult până când vom vedea versiuni ale Firefox cu funcționalități noi/sau mai puțin noi disponibile doar pentru siturile securizate.

Vom vedea ce se va întâmpla în continuare și cu siguranță vom afla dacă decizia Mozilla a fost una inspirată sau nu.


« Pagina anterioară

Breșă de securitate la anumite modele de calculatoare Lenovo, livrate cu Windows preinstalat | Mai mult...


© 2013 - 2015 gnuvideo.ro | Găzduit de Fundația Ceata | Planul sitului | Susținere