DRM în navigatorul Mozilla Firefox - noutăți


În urmă cu un an vă informam cu privire la decizia Mozilla de a implementa DRM în navigatorul Firefox în parteneriat cu Adobe Systems. Având în vedere că Mozilla nu anunțase la vremea respectivă care va fi prima versiune cu DRM îmi puneam întrebarea când se va întâmpla asta.

Săptămâna trecută am primit răspunsul de la Mozilla odată cu lansarea versiunii 38 a navigatorului Firefox. Această versiune este prima ce vine cu modulul pentru DRM de la Adobe integrat.

Modulul de la Adobe, numit Content Decryption Module (Modul de Decriptare al Conținutului) va fi descărcat automat la scurt timp după actualizarea la versiunea 38 sau după instalarea acestei versiuni și va fi activat atunci când navigatorul va interacționa cu un sit ce oferă conținut restricționat de DRM.

activare DRM

Sursa foto : https://blog.mozilla.org

Tot săptămâna trecută Mozilla a publicat un nou articol cu privire la integrarea DRM în navigatorul lor. La fel ca în anunțul de acum un an prin care ne informa de decizia de a include DRM în Firefox, și de această dată Mozilla ne „întâmpină” cu aceeași poveste cum că ei nu sunt de acord cu DRM și nu consideră că este o soluție pentru viitor însă se văd forțați să implementeze.

Pentru moment modulul de la Adobe este inclus doar în versiunea pe 32 biți a navigatorului și doar pentru sistemul de operare Windows (Vista sau o versiunea ulterioară). Momentan nu există suport pentru GNU+Linux, Windows XP, Mac OSX sau pentru versiunile pe 64 de biți ale Firefox însă nu văd nici un motiv să cred că nu va fi inlcus și în versiunile pentru aceste platforme pe viitor, rămâne doar să aflăm când.

Se pare totuși că valul de nemulțumire și critica adusă deciziei nu i-a lăsat totuși nepăsători pe cei de la Mozilla, aceștia oferind utilizatorilor posibilitatea de a înlătura modulul pentru DRM dacă doresc asta. Ghidul disponibil la adresa de mai jos vă prezintă pașii ce trebuiesc parcurși.

În plus Mozilla pune la dispoziția utilizatorilor și o variantă a Firefox 38 fără modulul pentru DRM de la Adobe. Speră probabil că își va mai spăla din păcate în felul acesta. Varianta cu pricina este disponibilă accesând legătura de mai jos.

DRM înseamnă restricții, este clar ca lumina zilei și nimeni nu poate contesta. A renunța la dreptul de a-ți folosi calculatorul în siguranță în schimbul accesării de conținut livrat cu DRM este un târg pe care nici un utilizator nu ar trebui să-l accepte. De aceea este recomandat ca aceștia să folosească un navigator ce le respectă drepturile și libertățile, precum Abrowser sau GNU IceCat.

Sursa articolului


« Pagina anterioară

Taurinus x200, un nou calculator certificat de Fundația pentru Programe Libere | Mai mult...

Libreboot T400, un nou calculator portabil cu Libreboot preinstalat | Mai mult...

ProteanOS, un nou sistem de operare liber aprobat de Fundația pentru Programe Libere | Mai mult...

Mozilla recomandă utilizatorilor serviciul proprietăresc Pocket | Mai mult...

Proiectul privind modificarea legii comunicațiilor electronice a fost înaintat fără consultare publică | Mai mult...

Ziua internațională împotriva Gestiunii Digitale a Restricțiilor | Mai mult...

Campania „Îndrăgesc programele libere” | Mai mult...

Libreboot x200, un nou calculator certificat de Fundația pentru Programe Libere | Mai mult...


© 2013 - 2015 gnuvideo.ro | Găzduit de Fundația Ceata | Planul sitului | Susținere