DRM în navigatorul Mozilla Firefox


Mozilla Firefox este fără îndoială cel mai popular navigator la momentul actual. Popularitatea acestuia se datorează în primul rând principiilor de libertate și internet deschis și accesibil tuturor, principii pe care organizația Mozilla le-a respectat întotdeauna.

 

Să facem bine este parte din codul nostru.

 

Creat pentru tine, pentru confidențialitatea ta și pentru un internet deschis.

Mai sus sunt două din citatele cu care Mozilla își întâmpină vizitatorii pe situl oficial. Din păcate aceste mesaje nu or să-și mai aibă rostul în curând deoarece Mozilla tocmai a anunțat că a încheiat un parteneriat cu Adobe pentru implementarea DRM - Digital Restrictions Management (Gestiunea Digitală a Restricțiilor) în navigatorul Firefox folosind EME - Encrypted Media Extensions (Extensii de Medii Criptate).

Conform anunțului de pe jurnalul Mozilla motivul principal pentru care a fost luată decizia de a implementa DRM este teama de a pierde din popularitatea câstigată de-a lungul timpului. Mozilla se teme că utilizatorii Firefox vor folosi alte navigatoare dacă nu le va da posibilitatea să vizioneze un anume tip de conținut multimedia.

Însăși Mozilla recunoaște în cadrul aceluiași articol că DRM nu este o soluție pentru viitorul internetului și că aceste restricții nu sunt pe placul lor însă se văd nevoiți să le implementeze.

Cu toate că suplimentul pentru DRM de la Adobe nu va fi integrat direct în Firefox, ca o funcționalitate oficială, ci doar va propune utilizatorilor să instaleze suplimentul atunci când aceștia vor întâlni conținut multimedia ce-l necesită, decizia Mozillei a stârnit un val de nemulțumire și neîncredere în cadrul comunității fiind condamnată și de organizația Free Software Foundation (Fundația pentru Programe Libere).

Într-un moment când tehnologii ca Adobe Flash sau Microsoft Silverlight par să se apropie de "sfârșitul vieții" este păcat să vedem cum o organizație ca Mozilla se compromite asociindu-se cu o companie ca Adobe pentru a implementa o tehnologie la fel de dăunătoare precum cele menționate anterior.

Ce e de făcut ?

La momentul actual utilizatorii de distribuții complet libere ale sistemului GNU+Linux precum Trisquel, gNewSense, Parabola sau Dragora nu trebuie să își facă griji doarece aceste distribuții vin echipate cu navigatoare ca Abrowser sau GNU IceCat. Aceste navigatoare nu folosesc și nici nu recomandă tehnologii nelibere.

Află cum poți instala un sistem de operare complet liber vizionând tutorialele de pe gnuvideo.ro sau consultând ghidurile de instalare în limba română disponbile pe același sit.

Folosiți o versiune a Firefox fără EME implementat :

Mozilla nu a făcut un anunț cu privire la versiunea în care va fi implementat EME. Chiar și așa este important să dezactivați opțiunea de actualizare automată a navigatorului pentru a fi siguri că o versiune viitoare nu va fi instalată fără voia voastră. Urmați instrucțiunile de mai jos pentru dezactivare :

  • GNU/Linux sau BSD - Scrieți în bara de adrese about:config și apăsați tasta Enter. Căutați app.update.auto și setați valoarea din true în false.
  • Alte sisteme de operare - Accesați Meniu - Opțiuni/Preferințe - Avansat - Actualizare și selectați opțiunea de a nu actualiza navigatorul.

Instalați navigatorul Iceweasel, un derivat din Firefox întreținut în cadrul proiectului Debian :

Iceweasel este disponibil doar pentru GNU+Linux. Descărcați programul accesând următoarea adresă :

Exprimați-vă nemulțumirea față de decizia Mozilla printr-un comentariu sau contactând comunitatea locală pentru a le cere să transmită mesajul tău la persoanele cu putere de decizie din cadrul Mozilla.

Trimiteți-i o scrisoare electronică lui Andreas Gal la adresa de poștă electronică andreas@mozilla.com și spuneți-i că nu sunteți de acord cu implementarea DRM în navigatorul Firefox.


« Pagina anterioară

Taurinus x200, un nou calculator certificat de Fundația pentru Programe Libere | Mai mult...

Libreboot T400, un nou calculator portabil cu Libreboot preinstalat | Mai mult...

ProteanOS, un nou sistem de operare liber aprobat de Fundația pentru Programe Libere | Mai mult...

Mozilla recomandă utilizatorilor serviciul proprietăresc Pocket | Mai mult...

DRM în navigatorul Mozilla Firefox - noutăți | Mai mult...

Proiectul privind modificarea legii comunicațiilor electronice a fost înaintat fără consultare publică | Mai mult...

Ziua internațională împotriva Gestiunii Digitale a Restricțiilor | Mai mult...

Campania „Îndrăgesc programele libere” | Mai mult...


© 2013 - 2015 gnuvideo.ro | Găzduit de Fundația Ceata | Planul sitului | Susținere