Ghidul „Protejarea corespondenței electronice”, acum disponibil și în limba română


Acum două luni Fundația pentru Programe Libere (Free Software Foundation) a lansat un ghid care le arată pas cu pas utilizatorilor de pretutindeni cum își pot proteja corespondența electronică folosind programe libere precum GnuPG și Enigmail.

Ghidul a fost primit cu entuziasm de către comunitate și voluntari din mai multe țări s-au oferit să-l traducă în limbile lor. La scurt timp FSF a lansat versiuni ale acestuia și în limbile franceză, germană, portugheză, turcă, rusă și japoneză.

Astăzi FSF lansează a doua rundă de traduceri ale ghidului, printre care și în limba română. La traducerea în limba română au participat: Cătălin Frâncu, autorul proiectului dexonline.ro, Isus Stănescu, și Nicu B. din partea proiectului gnuvideo.ro. Revizia a fost realizată de Fundația Ceata prin intermediul membrilor săi, Tiberiu C. Turbureanu, Dumitru Ursu, Cornel-Florentin Dimitriu și Gheorghe Zugravu.

Cu această ocazie, Tiberiu C. Turbureanu, președintele Fundației Ceata, a devenit oficial coordonatorul traducerii în română a versiunilor ulterioare ale ghidului.

Gidul de protejare a corespondenței electronice prezintă instrucțiuni atât pentru utilizatorii sistemului liber GNU+Linux, cât și pentru utilizatorii sistemelor nelibere Windows și Mac OSX. Pe cei din urmă, FSF îi încurajează să aleagă libertatea trecând la GNU+Linux.

Parcurgerea ghidului și protejarea corespondenței electronice reprezintă un prim pas în rezistența contra supravegherii în masă, care trebuie continuată pe plan politic pentru ca statul să ajungă să respecte dreptul omului la viață privată. Vă rugăm să susțineți financiar dezvoltarea ghidului, actualizarea traducerii lui și activismul pentru protejarea vieții private contribuind cu donații la Fundația pentru Programe Libere, Fundația Ceata și GNUVideo.RO.

Ghidul în limba română poate fi accesată la următoarea adresă :


« Pagina anterioară

Interviu cu Bogdan Manolea, director executiv ApTI | Mai mult...


© 2013 - 2015 gnuvideo.ro | Găzduit de Fundația Ceata | Planul sitului | Susținere