Programe libere la ultima frontieră - GNU Radio folosit pentru a controla satelitul ISEE-3


În 1978 NASA a lansat în spațiu satelitul ISEE-3 pentru a monitoriza activitatea soarelui. După câtiva ani de observații, NASA a decis să-i schimbe misiunea iar în scurt timp avea să devină primul satelit ce va vizita o cometă.

Misiunea s-a încheiat în 1999 când NASA a abandonat satelitul ISEE-3, lasându-l să orbiteze în jurul soarelui cu toate că 12 din cele 13 instrumente ale acestuia încă funcționau.

În 2008, când s-a descoperit că satelitul încă transmitea semnal și ar zbura undeva aproape de Pământ, NASA a realizat că nu mai au nici fonduri, nici echipament pentru a reiniția contactul cu acesta.

Așa că un grup format din oameni de știință, programatori și ingineri au organizat un proiect de repornire al ISEE-3 numit „ISEE-3 Reboot”, cu scopul de a stabili contactul cu satelitul, să-i pornească motorul și să să-l aducă mai aproape de Pământ pentru a-și relua misiunea inițială. În cadrul campaniei de strângere fonduri pentru acest proiect s-au adunat peste 150000 de dolari din donații.

Pentru a realiza toate acestea, echipa a apelat la GNU Radio, un set de instrumente libere ce pot fi folosite pentru comunicații radio și pentru sisteme de procesare a semnalului. Modificând GNU Radio astfel încât să poată comunica prin protocoalele vechi din 1970 ale satelitului, membrii echipei au reușit să obtină acces la satelit și să-i pornească propulsoarele la începutul lui iulie și in curând vor încerca să-l aducă pe o orbită apropiată Pământului.

Succesul proiectului "ISEE-3 Reboot demonstrează încă o dată importanța dezvoltării, întreținerii și promovării programelor libere. Spre deosebire de echipamentele de comunicare proprietărești ale NASA, GNU Radio este scris astfel încât oricine să poată învăța să lucreze cu el, să-l poată distribui și îmbunătăți oricând, în orice scop.

Despre GNU Radio

Pentru a citi mai multe informații cu privire la GNU Radio și pentru a accesa documentația acestuia accesați situl oficial [1] al proiectului. Anual în Statele Unite ale Americii este organizată și o conferință [2] dedicată acestei suite de instrumente libere.

Sursa articolului :


« Pagina anterioară

Fundația pentru Programe Libere împlinește 30 de activitate | Mai mult...

Noutăți despre inițiativa Let's Encrypt | Mai mult...

Premierul Marii Britanii, David Cameron, dorește interzicerea criptografiei | Mai mult...

Reforma drepturilor de autor în Uniunea Europeană | Mai mult...

Cum puteți contribui la o sărbătoare internațională precum Ziua împotriva Gestiunii Digitale a Restricțiilor | Mai mult...

Consiliul Drepturilor Omului al Națiunilor Unite a desemnat un raportor special pe dreptul la viață privată | Mai mult...

Compania VMware Global Inc. dată în judecată pentru încalcarea licenței GPL | Mai mult...

Promovarea programelor libere | Mai mult...


© 2013 - 2015 gnuvideo.ro | Găzduit de Fundația Ceata | Planul sitului | Susținere