Guvernul Marii Britanii alege formatele libere


În urmă cu o săptămână, pe 22 iulie mai exact, guvernul Marii Britanii a anunțat că formatele libere ODF, HTML și PDF au fost alese ca formate oficiale pentru toate instituțiile guvernamentale.

Odată cu adoptarea formatelor libere, cetățenii, mediul de afaceri și organizațiile voluntare nu vor mai fi nevoite să folosească programe anume pentru a deschide sau lucra cu documente emise de instituțiile guvernamentale iar angajații din instituțiile statului vor putea să partajeze și să lucreze cu documente în același format, în felul acesta fiind eliminate problemele de interoperabilitate.

Acum cetățenii britanici vor putea folosi programe libere precum LibreOffice pentru crearea de documente ce urmează să fie trimise anumitor instituții.

Această decizie este de lăudat și prin prisma faptului că respinge formatul OOXML, deținut de Microsoft, companie ce deține monopol în majoritatea tărilor europene și nu numai.

Decizia este bineînțeles benefică și din punct de vedere economic, conform comunicatului oficial guvernul economisind odată cu implementarea standardelor deschide, 1.2 miliarde de lire sterline. Este incorect să folosesți banii colectați din taxe și impozite pentru a cumpăra licențe pentru programe proprietărești și implementa standarde închise.

Folosirea exclusivă a formatelor libere pentru documente este o decizie luată în urma propunerilor societății civile, consultarea fiind făcută prin intermediul portalului Standards Hub.

Sperăm că hotărârea guvernului Marii Britanii va inspira și alte guverne, printre care și cel al României, să aleagă formatele libere ca unică soluție în cadrul instituțiilor statului.

Ce sunt formatele libere ?

Formatele libere sunt formate digitale cu specificații complete publice, disponibile în egală măsură oricui interesat, ce nu depind de formate sau protocoale nelibere, ce nu impun nimănui niciun fel de restricție la implementare sau distribuire și pentru care există implementări complete concurente sau cel puțin o implementare completă și liberă, sub formă de program liber.

Aflați mai multe informații cu privire la formatele libere și cum puteți pune umărul la adoptarea acestora accesând campania #formatelibere, inițiată în cadrul proiectului GNUVideo.RO.

Sursele articolului :


« Pagina anterioară

Fundația pentru Programe Libere împlinește 30 de activitate | Mai mult...

Noutăți despre inițiativa Let's Encrypt | Mai mult...

Premierul Marii Britanii, David Cameron, dorește interzicerea criptografiei | Mai mult...

Reforma drepturilor de autor în Uniunea Europeană | Mai mult...

Cum puteți contribui la o sărbătoare internațională precum Ziua împotriva Gestiunii Digitale a Restricțiilor | Mai mult...

Consiliul Drepturilor Omului al Națiunilor Unite a desemnat un raportor special pe dreptul la viață privată | Mai mult...

Compania VMware Global Inc. dată în judecată pentru încalcarea licenței GPL | Mai mult...

Promovarea programelor libere | Mai mult...


© 2013 - 2015 gnuvideo.ro | Găzduit de Fundația Ceata | Planul sitului | Susținere