Legea securității cibernetice a fost votată de Senatul României


Astăzi 19 decembrie 2014 Senatul României a votat în unanimitate controversata lege a securității cibernetice. Practic în acest moment legea a trecut de Parlamentul dar nu este în vigoare ea putând fi contestată de parlamentarii opoziției la Curtea Constituțională a României. Dacă nu va fi trimisă la CCR aceasta va fi trimisă la Cotroceni spre promulgare, acolo noul președinte al României, Klaus Iohannis, având trei variante : o poate promulga, o poate întoarce în Parlament spre reexaminare sau o poate trimite şi el la Curtea Constituţională.

Se pare că primul test din mandatul de președinte al domnului Klaus Iohannis a venit poate mai repede decât se aștepta domnia sa însă tot odată îsi poate începe mandatul cu dreptul trimițând această lege la Curtea Constituțională.

Probabil cel mai controversat pasaj din respectiva lege este cel de la articolul 17, alineatul 1, litera a și anume :

„Art. 17 - (1) Pentru realizarea securității cibernetice, deținătorii de infrastucturi cibernetice au următoarele responsabilități :

a) să acorde sprijinul necesar, la solicitarea motivată a Serviciului Român de Informații, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Serviciului de Protecție și Pază, CERT-RO și ANCOM, în îndeplinirea atribuțiilor ce le revin acestora și să permită accesul reprezentanților desemnați în acest scop la datele deținute, relevante în contextul solicitării;

Conform articolului 2 din lege deținătorii de infrastucturi cibernetice sunt persoanele juridice de drept public sau privat ce au calitatea de proprietari, administratori sau operatori de infrastucturi cibernetice. În această categorie intră bineînțeles și furnizorii de servicii de internet.

Un alt articol controversat din lege este articolul 10 unde este specificată autoritatea națională în domeniul securității cibernetice, în cazul de față Serviciul Român de Informații.

Dacă până în momentul de față accesul la date informatice se făcea în baza unui mandat judecătoresc odată intrată în vigoare această lege acest mandat nu mai este necesar.

Este totuși interesant de aflat la ce date vor avea acces instituțiile mai sus menționate având în vedere decizia 440/2014 a Curții Constituționale cu privire la neconstituționalitatea legii 82/2012 privind păstrarea datelor cu caracter informațional.

Corform acestei decizii operatorii de comunicații electronice (adică furnizorii de telefonie și internet) nu mai au obligația stocării tuturor datelor de trafic ale tuturor cetățenilor pe o perioadă de 6 luni din momentul comunicării, dar și că aceștia sunt obligați să nu stocheze ceea ce este mai mult decât este necesar conform legii 506/2004 privind viața privată în sectorul comunicațiilor electronice.

Mai concret, operatorii de comunicatii au obligația de a colecta doar acele date de trafic care sunt strict necesare pentru :

  • facturarea abonaților
  • obligațiilor de plată pentru interconectare (între operatori)

Rămâne de văzute în ce direcție vor merge lucrurile în perioada imediat următoare. Cel mai important în acest moment este ca societatea civilă să reacționeze și să exercite o presiune publică. Astfel de legi încalcă dreptul la viața privată, drept garantat prin Constituție, iar noi cetățenii nu trebuie să mergem înainte nepăsători.

Sursele articolului


« Pagina anterioară

Supravegherea din nou în prim plan - Sistemul Informatic Integrat de Evidență a Turiștilor | Mai mult...

Despre supraveghere : Monica Macovei | Mai mult...

CCR : Legea securității cibernetice este neconstituțională | Mai mult...

Atentatul din Paris pretext pentru supraveghere în România | Mai mult...

Legea securității cibernetice atacată la CCR de către liberali | Mai mult...

Declarația unui senator cu privire la legea securității cibernetice : Nimeni nu a știut ce votează | Mai mult...

Măsuri de supraveghere a conturilor bancare, propuse de Ministerul Finanțelor | Mai mult...


© 2013 - 2015 gnuvideo.ro | Găzduit de Fundația Ceata | Planul sitului | Susținere