Petiție pentru oprirea activităților de supraveghere din România


România este în acest moment într-o dezvoltare tehnologică majoră și rapidă, dar trebuie să ne asigurăm că noua tehnologie respectă drepturile utilizatorilor. Sub Ceaușescu, românii erau obligați să-și înregistreze la Miliție toate mașinile de scris. În zilele noastre, Guvernul vrea ca toți românii să-și înregistreze toate cartelele SIM preplătite și să fie înregistrat tot traficul care trece prin rețelele fără fir (WiFi) publice gratuite.

Preambul

La doar o lună după decizia CEJ care declara invalidă Directiva privind reținerea datelor, Guvernul României ia trei decizii de a continua și chiar a extinde supravegherea în masă prin:

  • ignorarea deciziei CEJ și păstrarea legii 82/2012 privind reținerea datelor, să fie aplicată în continuare.
  • adoptarea, fără niciun fel de consultare publică, a unei legi care cere înregistrarea tuturor utilizatorilor de cartele SIM preplătite (inclusiv obligând cele 12 milioane de utilizatori existenți deja să-și trimită datele personale în următoarele 5 luni, ori să suporte deconectarea). Ce se întâmplă este și mai incredibil, cu cât este a 4-a tentativă de acest gen începând cu 2011.
  • planificarea să ceară furnizorilor de rețele fără fir (WiFi) publice gratuite să-și identifice utilizatorii.
  • adoptarea, fără niciun fel de consultare publică, a unei noi legi care dă agențiilor de stat puterea să examineze datele din orice sistem de calculatoare fără ordin judecătoresc, inclusiv al calculatorului tău, ca să „aibă acces la datele care sunt reținute”.

Semnatarii, participanți ai conferinței Coliberator a Fundației Ceata, dar și alte persoane și organizații care sprijină acest protest, cer Guvernului României și instituțiilor publice românești să respecte drepturile cetățenilor la viață privată.

Astfel, semnatarii:

  1. Amintesc că dreptul la viață privată este un drept fundamental al omului, care stă la baza existenței și supraviețuirii societăților democratice. Este esențial pentru demnitatea umană și susține exercitarea altor drepturi, precum libertatea de exprimare și de informare și libertatea de asociere, și este recunoscut de legea internațională a drepturilor omului. Activitățile care restricționează dreptul la viața privată, inclusiv supravegherea comunicațiilor, pot fi justificate doar atunci când sunt prescrise de lege, când sunt necesare pentru a atinge un scop legitim și când sunt proporținale cu scopul urmărit. (Principii internaționale privind aplicarea drepturilor omului în monitorizarea comunicațiilor)
  2. Solicită respingerea imediată de către Parlament și retragerea de către Guvern a mai sus meționatei propuneri care încalcă dreptul la viață privată al cetățenilor români.
  3. Cer anularea rapidă a legii privind reținerea datelor, pentru a respecta decizia CEJ.
  4. Subliniază că pentru orice acțiuni viitoare ale Guvernului care ar putea afecta dreptul la viață privată sau orice alt drept fundamental, trebuie să fie redactate și adoptate propuneri doar după îndeplinirea cerințelor de transparență cerute de legea 52/2003, cu o analiză completă a impactului asupra drepturilor omului și obligatoriu cu solicitarea opiniei Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Semnați petiția

Pentru a semna petiția împotriva supravegherii vă invităm să accesați următoarea pagină:


« Pagina anterioară

Supravegherea din nou în prim plan - Sistemul Informatic Integrat de Evidență a Turiștilor | Mai mult...

Despre supraveghere : Monica Macovei | Mai mult...

CCR : Legea securității cibernetice este neconstituțională | Mai mult...

Atentatul din Paris pretext pentru supraveghere în România | Mai mult...

Legea securității cibernetice atacată la CCR de către liberali | Mai mult...

Declarația unui senator cu privire la legea securității cibernetice : Nimeni nu a știut ce votează | Mai mult...

Legea securității cibernetice a fost votată de Senatul României | Mai mult...


© 2013 - 2015 gnuvideo.ro | Găzduit de Fundația Ceata | Planul sitului | Susținere