Premierul Marii Britanii, David Cameron, dorește interzicerea criptografiei


La începutul acestui an, imediat după incidentele din Paris, premierul Marii Britanii, David Cameron, și-a făcut publică dorința de a interzice criptografia în Marea Britanie. De curând acesta a readus în discuție această idee în parlamentul britanic.

În opinia mea individul acesta ori este complet „neștiutor” ori este rău intenționat. În orice caz o lege care să interzică criptografia ar avea consecințe grave asupra internetului, ar atenta la drepturile civile ale cetățenilor și va transforma Marea Britanie într-un stat polițienesc în adevăratul sens al cuvântului. Afacerile din domeniul tehnologiei informației vor avea de asemenea de suferit dacă o astfel de lege va intra în vigoare.

Ca să ne facem înțeleși criptografia înseamnă securitate. Pentru a vă face o idee mai clară cu privire la consecințele interzicerii criptografiei am să vă enumăr câteva dintre acestea.

  • Cetățenii Marii Britanii nu vor mai avea dreptul să folosească programe pentru criptarea corespondenței sau pentru criptarea datelor de pe calculatoarele proprii. În urma acestei interziceri vor avea de suferit în primul rând activiștii și jurnaliștii de investigație dar și ceilalți oameni, bineînțeles.
  • Companiile producătoarea de programe pentru securitate nu vor mai avea dreptul să le dezvolte, fapt ce ar duce la pirderi financiare.
  • Cetățenii britanici cât și cetățenii altor țări ce foloseau servicii de stocare a datelor, furnizate de companii din Marea Britanie, vor înceta să le mai folosească deoarece acestea nu mai pot garanta siguranța datelor. Asta ar însemna de asemenea piederi financiare.
  • Interzicerea criptografiei ar pune în pericol deasemenea și tranzacțiile financiare, acestea devenind vulnerabile în lipsa securității.
  • Companiile producătoarea de sisteme de operare sau aparatură (exemplu, telefoane mobile, tablete) vor fi probabil obligate să-și modifice produsele în așa fel încât clienții acestora să nu-și poată instala programe de cripare pe acestea.

Cu siguranță cetățenii britanici vor găsi metode de a-și instala programe pentru securizarea comunicațiilor și datelor însă făcând asta aceștia vor fi pasibili de pedepse dacă vor fi prinși.

Pentru a pune în practică o lege de interzicere a criptografiei Marea Britanie va trebui să impună cenzură asupra internetului astfel încât să se asigure că oamenii nu vor descărca programe ce vor deveni ilegale. Asta înseamnă blocarea accesului la anumite situri, ștergerea rezultatelor cu privire la criptare din motoarele de căutare. Supravegherea generalizată va fi cu alte cuvinte la ea acasă în Marea Britanie.

Mai mulți experți în securitate informatică au criticat propunerea lui David Cameron, printre aceștia regăsindu-se și renumitul Bruce Schneier.

Acesta a acordat și un interviu pentru publicația Business Insider, interviu pe care vă invit să-l citiți, Schneier explicând clar și la obiect urmările transformării în lege a propunerii premierului britanic.

David Cameron invocă ca argument principal lupta împotriva terorismului, dorește ca teroriștii să nu aibă la dispoziție mijloace de a comunica securizat, însă ce pare să nu înțeleagă acesta este că nu numai teroriștii folosesc programe pentru criptare. Teroriștii și infractorii întotdeauna vor comite crime indiferent de regim.

A interzice criptarea doar pentru că este folosită și de teroriști este ca și cum ai interzice mașinile doar pentru că sunt folosite și de hoți sau alt fel de infractori.

*NOTĂ : Pagina unde este publicat interviul cu Bruce Schneier conține JavaScript neliber și unelte de analiză a traficului de la terți. Este recomandat să blocați scripturile înainte de accesare.


« Pagina anterioară

Fundația pentru Programe Libere împlinește 30 de activitate | Mai mult...

Noutăți despre inițiativa Let's Encrypt | Mai mult...

Reforma drepturilor de autor în Uniunea Europeană | Mai mult...

Cum puteți contribui la o sărbătoare internațională precum Ziua împotriva Gestiunii Digitale a Restricțiilor | Mai mult...

Consiliul Drepturilor Omului al Națiunilor Unite a desemnat un raportor special pe dreptul la viață privată | Mai mult...

Compania VMware Global Inc. dată în judecată pentru încalcarea licenței GPL | Mai mult...

Promovarea programelor libere | Mai mult...

Campania de strângere fonduri a Fundației pentru Programe Libere | Mai mult...


© 2013 - 2015 gnuvideo.ro | Găzduit de Fundația Ceata | Planul sitului | Susținere