Reforma drepturilor de autor în Uniunea Europeană


Nu știu câți dintre voi sunteți la curent cu privire la reforma drepturilor de autor în Uniunea Europeană însă chiar în acest moment la nivelul Parlamentului European se lucrează la modificarea legislației privind drepturile de autor.

În urmă cu ceva vreme europarlamentarul din partea Partidului Pirat din Germania, Julia Reda a propus o serie de amendamente ce ar înlesni accesul la cultură și informații.

Peste 4 zile, pe 16 iunie, va avea loc o întrunire a Comisiei de Afaceri Juridice (JURI) în cadrul căreia va avea loc un vot pe marginea unui raport privind drepturile de autor.

Printre subiectele aflate în discuție și pe marginea cărora se va vota se regăsesc :

  • interzicerea practicilor de blocare pe criterii geografice
  • armonizarea excepțiilor și limitărilor și obligativitatea lor pe întreg teritoriul UE
  • protecția artiștilor de la exploatare și contracte incorecte
  • extinderea dreptului de referențiere și la mediile audiovizuale
  • împiedicarea introducerii conceptului de drepturi de autor auxiliare care ar permite interzicerea creării de hiperlegături către diverse locații de pe internet în general și către articole de presă în particular
  • garantarea faptului că măsurile tehnice nu îți îngrădesc drepturile.

Propunerile făcute de Julia Reda reprezintă fără îndoială un pas mare în față, facilitarea accesului la cultură și informație aducând doar beneficii. Cu toate astea companii ce vor să-și păstreze modele de afaceri învechite fac presiuni pentru a nu fi adoptate propunerile la reforma drepturilor de autor și cu ajutor din partea anumitor europarlamentari ar putea chiar să reușească.

Consider că noi cetățenii trebuie să ne facem vocea auzită și să milităm pentru accesul la cultură și informație. În prezent este desfășurată o campanie pentru promovarea propunerilor despre care am menționat mai sus. Pentru mai multe detalii despre campanie și despre cum puteți contribui accesați legătura de mai jos.

Având în vedere că până pe 16 iunie nu mai este mult trebuie să acționăm imediat și să încurajăm prieteni, colegi, rude să facă același lucru.

În timp ce unii europarlamentari doresc liberalizarea regimului legal privind accesul și distribuția culturii și a informației alți propun și mai multe restricții cum ar fi introducerii conceptului de drepturi de autor auxiliare, ce ar permite după cum menționam mai sus interzicerea creării de hiperlegături (eng. hyperlinks) către diverse locații de pe internet. Pentru a vă convinge de gravitatea acestei propuneri am să vă dau un exemplu.

Nu vi se va mai permite să inserați intr-un articol de pe situl propriu o legătură (eng. link) către o pagină de pe internet unde este publicată o imagine „protejată” de legea drepturilor de autor. De asemenea proprietarii de situri sau de rețele de socializare vor fi obligați să monitorizeze activitatea utilizatorilor proprii și să se asigure că aceștia nu vor pune o legătură către o pagină cu conținut „protejat” de legea drepturilor de autor.

În prezent este desfășurată o altă campanie împotriva acestei prevederi, campanie numită Save The Link. Această campanie este inițiată de organizația OpenMedia împreună cu alte organizații din sfera activismului pentru drepturi digitale.

Pentru a afla cât mai multe informații pentru a afla cum vă puteți împotrivi vă invit să accesați situl oficial al campaniei disponibil mai jos.

De asemenea vă invit să citiți și o serie de articole pe această temă (în limba engleză).

Sursele articolului :


« Pagina anterioară

Fundația pentru Programe Libere împlinește 30 de activitate | Mai mult...

Noutăți despre inițiativa Let's Encrypt | Mai mult...

Premierul Marii Britanii, David Cameron, dorește interzicerea criptografiei | Mai mult...

Cum puteți contribui la o sărbătoare internațională precum Ziua împotriva Gestiunii Digitale a Restricțiilor | Mai mult...

Consiliul Drepturilor Omului al Națiunilor Unite a desemnat un raportor special pe dreptul la viață privată | Mai mult...

Compania VMware Global Inc. dată în judecată pentru încalcarea licenței GPL | Mai mult...

Promovarea programelor libere | Mai mult...

Campania de strângere fonduri a Fundației pentru Programe Libere | Mai mult...


© 2013 - 2015 gnuvideo.ro | Găzduit de Fundația Ceata | Planul sitului | Susținere