Rezumatul atelierului „Rețele sociale descentralizate” organizat de Fundația Ceata


Săptămâna trecută, pe 12 februarie, Fundația Ceata a organizat un atelier cu tema „Rețele de socializare descentralizate” în cadrul laboratorului Sponge.

În cadrul atelierului au fost prezentate rețelele Diaspora, GNU Social, Pump.io și Kontalk și recomandate ca înlocuitoare pentru rețelele Facebook, Twitter, Google+ și WatsApp.

Diaspora, GNU Social, Pump.io și Kontalk sunt programe libere ce pot fi instalate pe mașinile oricui are posibilitatea și dorește, iar utilizatorii pot decide ei înșiși în care dintre aceste mașini au încredere, pentru că, datorită protocolului liber comun le este posibil să comunice într-o rețea federată chiar și cu restul utilizatorii de pe alte mașini.

Evenimentul a început cu o scurtă prezentare a alianței Sponge făcută de președintele Fundației Ceata, Tiberiu-Cezar Tehnoetic și a continuat cu prezentarea modelelor de rețele sociale, centralizate și descentralizate.

Introducere : Despre atelier și alianța Sponge

Modele de rețele sociale : Centralizate și descentralizate

După teorie a urmat bineînțeles și practică și sub îndrumarea lui Tiberiu, persoanele prezente la eveniment ce au avut la îndemână calculator portabil sau dispozitive mobile (telefoane sau tablete) și-au putut crea un cont pe un server ce găzuiește o instanță de Diaspora, GNU Social și Pump.io, făcând astfel primul pas spre trecerea la o rețea socială descentralizată.

Cei ce nu au fost la eveniment și doresc să se documenteze cu privire la rețelele sociale descentralizate pot accesa legăturile de mai jos :

Accesând legătura de mai jos puteți descărca un scurt ghid ce prezintă informații despre rețelele sociale Diaspora și GNU Social, cum vă puteți crea conturi și cum puteți comunica cu utilizatori de pe alte servere ce folosesc aceeași platformă.

Ultima prezentare din cadrul atelierului a fost cea despre Kontalk, un înlocuitor liber pentru WatsApp. Mai jos puteți viziona înregistrarea video cu prezentarea.

Prezentare Kontalk, înlocuitor liber pentru WatsApp

La eveniment au participat 18 persoane, excluzând prezentatorul. Atelierul a fost interactiv, mai ales că 15 dintre cei prezenți au avut la îndemână calculator portabil sau dispozitive mobile pentru a-și putea crea un cont pe rețelele prezentate. Atelierul a fost unul de succes iar impresia generală a fost că utilizatorii doresc înlocuitoare pentru rețelele centralizate.

Mai jos este disponibilă și o galerie de imagini de la atelier. Atât fotografiile cât și înregistrările video sunt disponibile sub licența de stâng de autor Creative Commons - Atribuire și distribuire în condiții identice 3.0.

Pentru a fi înștiințați prin poștă electronică cu privire la alte evenimente de acest tip sunteți invitați să vă abonați la noutăți din cadrul proiectului GNUVideo.RO sau la lista de discuții Ceata-Anunțuri.

Cu ocazia publicării acestui articol vă informez că puteți urmări proiectul GNUVideo.RO pe toate cele trei rețele sociale descentralizate. În subsolul paginii, la categoria social puteți găsi legături către toate cele trei profile.


« Pagina anterioară

Înregistrări video de la ediția a III-a a conferinței Coliberator | Mai mult...

Rezumatul atelierului de instalat GNU+Linux organizat de Fundația Ceata (29.04.2015) | Mai mult...

Rezumatul atelierului de instalat GNU+Linux organizat de Fundația Ceata (22.04.2015) | Mai mult...

Discurs Richard M. Stallman la Cluj-Napoca în turul echipelor locale ale Fundației Ceata | Mai mult...

Fundația Ceata organizează a doua ediție a conferinței Coliberator | Mai mult...

Richard Stallman în turul echipelor locale ale Fundației Ceata | Mai mult...

Rezumatul evenimentului "Atelier de instalat GNU+Linux" din Râmnicu Vâlcea | Mai mult...


© 2013 - 2015 gnuvideo.ro | Găzduit de Fundația Ceata | Planul sitului | Susținere