Supravegherea din nou în prim plan - Sistemul Informatic Integrat de Evidență a Turiștilor


Dacă ar fi să asemăn statul român cu ceva anume atunci cu siguranță l-aș asemănă cu cu un virus ce se adaptează în mediu vitreg, în cazul de față mediul vitreg fiind acea parte a societății civile ce încă luptă să-și păstreze drepturile.

Am văzut cu toții anul trecut cum „legile supravegherii”, legi ce ar fi adus atingere vieții private a cetățenilor, au picat la Curtea Constituțională a României. Dacă credeați că acele legi au fost ultimele încercări de supraveghere a populației, v-ați înșelat.

Cu scuzele de rigoare public ceva mai târziu vestea că Guvernul României a adoptat în urmă cu trei săptămâni o hotărâre privind implementarea Sistemului Informatic Integrat de Evidență a Turiștilor adică o bază de date cu informații personale ale celor ce pleacă în vacanță în România sau călătoresc în scop de afaceri și se cazează la o pensiune, hotel sau oricare altă structură de primire turistică cu funcțiuni de cazare.

Vrei să pleci prin țară în scopurile menționate mai sus ? Statul prin instituțiile abilitate dorește să știe unde ai fost, cu cine și cât ai stat.

Acest sistem va fi gestionat de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, după cum suntem informați la art. 2, alineatul 2 din Hotărârea de Guvern.

Gestionarea și auditarea generală a SIET se realizează de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, în baza unui protocol de colaborare încheiat cu Autoritatea Națională pentru Turism în calitate de autoritate publică centrală responsabilă în domeniul turismului.

Acces la Sistemul Informatic Integrat de Evidență a Turiștilor va avea acces bineînțeles STS (că doar îl gestionează), Autoritatea Națională pentru Turism, operatorii economici (doar la datele introduse de aceștia) și Ministerul Administrației și Internelor, adică Poliția. Detalii găsiți la articolul 2, alineatul 3, literele a, b și c din Hotărârea de Guvern.

Consider această Hotărâre de Guvern una abuzivă care încalcă grav dreptul cetățenilor la viață privată, drept garantat de Constituția României.

În plus Hotărârea de Guvern este și neclară deoarece nu specifică care-i temeiul legal în baza căruia aceste date pot fi accesate și nici pe ce perioadă de timp acestea vor fi stocate în SIET.

În urmă cu ceva timp a fost votată și promulgată legea 217/2015, prin care se încalcă dreptul cetățenilor la libertatea de conștiință și la libertatea de exprimare iar acum vine această hotărâre care încalcă dreptul la viață privată. Având în vedere acestea îmi pun întrebarea sinceră - Este România un stat democratic ?

Măsurile enumerate mai sus sunt demne de regimul comunist care a terorizat această țară atâta vreme și spre care cred cu tărie că ne îndreptăm.

Documente : Hotărâre Guvern, Anexă Hotărâre Guvern


« Pagina anterioară

Despre supraveghere : Monica Macovei | Mai mult...

Atentatul din Paris pretext pentru supraveghere în România | Mai mult...

Legea securității cibernetice atacată la CCR de către liberali | Mai mult...

Declarația unui senator cu privire la legea securității cibernetice : Nimeni nu a știut ce votează | Mai mult...

Legea securității cibernetice a fost votată de Senatul României | Mai mult...

Măsuri de supraveghere a conturilor bancare, propuse de Ministerul Finanțelor | Mai mult...

Legea privind înregistrarea utilizatorilor de cartele preplătire și rețele fără fir considerată neconstituțională de către CCR | Mai mult...


© 2013 - 2015 gnuvideo.ro | Găzduit de Fundația Ceata | Planul sitului | Susținere