Ziua internațională împotriva Gestiunii Digitale a Restricțiilor


În fiecare an, pe data de 6 mai, comunitatea utilizatorilor de programe libere din întreaga lume celebrează Ziua internațională împotriva Gestiunii Digitale a Restricțiilor.

Această sărbătoare internațională este o inițiativă a Fundației pentru Programe Libere, organizată în cadrul campaniei Defective by Design. Scopul principal al acestei sărbatori este să informeze publicul cu privire la pericolele reprezentate de Gestiunea Digitală a Restricțiilor (eng. = Digital Restrictions Management sau DRM).

Cu ocazia acestei sărbători grupuri de utilizatori din întreaga lume se adună pentru a organiza evenimente sau pentru a întreprinde diverse acțiuni menite să educe oamenii și să le explice acestora de ce este important să i-a atitudine împotriva tehnologiilor restrictive.

Fundația pentru Programe Libere, organizația din spatele acestei sărbători, a început pregătirile de mai bine de o saptămână și în primă instanță pune la dispoziția utilizatorilor un pliant de informare cu privire la DRM.

Varianta originală a fost publicată în limba engleză, dar FSF face apel la membrii comunității să traducă pliantul respectiv în cât mai multe limbi și să-l distribuie. Și cum la proiectul GNUVideo.RO traducerile în limba română și informarea utilizatorilor români sunt în „fișa postului” am luat inițiativa de a traduce acest pliant.

Pentru traducerea pliantului am colaborat cu alte două persoane și anume, Tiberiu-Cezar Tehnoetic, președintele Fundației Ceata și cu Andrei Blănaru, colaborator independent al organizației menționate.

Pliant DRM

Pliantul tradus, împreună cu sursele (fișierele în format svg și tipurile de scriere folosite) pot fi descărcate dând clic pe legăturile de mai jos.

Cum puteți participa la Ziua internațională împotriva Gestiunii Digital a Restricțiilor ?

Cea mai la îndemână metodă de a contribui la mișcarea pentru programe libere pe data de 6 mai este să imprimați acest pliant și să-l distribuiți în cercul de prieteni, în cadrul familiei, în colectivul de colegi de la locul de muncă sau colegilor de școală.

Dacă sunteți „temerari” puteți bineînțeles să distribuiți pliantul și într-un loc public în orașul dumneavoastră. Este recomandat să vă documentați cu privire la DRM înainte, pentru a putea răspunde la eventualele întrebări primite din partea persoanelor ce le veți aborda. O sursă foarte bună de informare o reprezintă situl http://defectivebydesign.org.

O altă modalitate (ce nu implică efort sau costuri) de a participa la lupta împotriva Gestiunii Digitale a Restricțiilor, în ziua dedicată, este să scrieți articole despre DRM și să le distribuiți pe situri sau jurnale proprii sau chiar pe rețele sociale. Este recomandat să vă creați conturi doar pe rețele sociale descentralizate cum ar fi GNU Social, Diaspora sau Pump.io.

Urmăriți proiectul GNUVideo.RO pe rețele sociale pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Alte acțiuni

Sunteți utilizator convins de pericolele reprezentate de Gestiunea Digitală a Restricțiilor ? Prietenii dumneavoastră au aceeași părere ?

Minunat. Porniți împreună o campanie de informare pe internet. Dacă informațiile sunt corecte și distrbuite sub o licență de cultură liberă, proiectul GNUVideo.RO vă poate ajuta cu promovarea. Trimiteți o scrisoare electronică la adresa info@gnuvideo.ro pentru a stabili cum putem colabora.

Fotografiile și videoclipurile au un impact mai mare asupra publicului. Exprimați-vă nemulțumirea cu privire la Gestiunea Restricțiilor Digitale într-un mod creativ prin fotografie, clip video sau animație (dacă aveți cunoștințele necesare bineînțeles). Nu uitați să le trimiteți și la GNUVideo.RO.

Echipa campaniei Defective by Design a pus de asemenea la dispoziția utilizatorilor/activiștilor o listă cu idei cu privire la modalitățile de a participa/contribui la Ziua internațională împotriva Gestiunii Digitale a Restricțiilor. Pentru detalii accesați legătura de mai jos.

Idei pentru materiale de informare / autocolante / tricouri

Dacă sunteți pricepuți la grafică și doriți să colaborați cu proiectul GNUVideo.RO pentru realizarea de desene pentru materiale de informare (pliante, afișe), autocolante (eng. = stickers) sau tricouri exprimați-vă intenția printr-o scrisoare electronică la adresa mentionată mai sus.

Se dorește distribuirea de astfel de materiale la evenimente sau cu alte ocazii însă proiectul GNUVideo.RO nu are echipă de graficieni/talentul necesar să le realizeze așa că sunt binevenite contribuțiile de la terți.

Dacă aveți alte idei despre cum putem noi, comunitatea românească (de pe ambele maluri ale Prutului), să ne aducem contribuția la sărbătoarea de pe 6 mai nu ezitați să le trimiteți și la GNUVideo.RO.

Toate contribuțiile vor fi recunoscute public. Trimiteți fișiere doar în formate libere și pe care sunteți dispuși să le puneți la dispoziție sub o licență de cultură liberă (recomandat CC-BY-SA).


« Pagina anterioară

Taurinus x200, un nou calculator certificat de Fundația pentru Programe Libere | Mai mult...

Libreboot T400, un nou calculator portabil cu Libreboot preinstalat | Mai mult...

ProteanOS, un nou sistem de operare liber aprobat de Fundația pentru Programe Libere | Mai mult...

Mozilla recomandă utilizatorilor serviciul proprietăresc Pocket | Mai mult...

DRM în navigatorul Mozilla Firefox - noutăți | Mai mult...

Proiectul privind modificarea legii comunicațiilor electronice a fost înaintat fără consultare publică | Mai mult...

Campania „Îndrăgesc programele libere” | Mai mult...

Libreboot x200, un nou calculator certificat de Fundația pentru Programe Libere | Mai mult...


© 2013 - 2015 gnuvideo.ro | Găzduit de Fundația Ceata | Planul sitului | Susținere